Vaalsbroek 1
6291 NH Vaals
Nederland
ARK maakt zich samen met (natuur)partners sterk om de regendruppel daar waar hij valt zo lang mogelijk vast te houden. Dit doen we op verschillende manieren. Zo zijn in de afgelopen jaren in het Geuldal vele kilometers aan drainages onklaar gemaakt. Dit zorgt ervoor dat water zich in de bodem verspreidt en zo beschikbaar is voor vegetatie en gewassen in plaats van versneld via een ondergronds buizensysteem afgevoerd wordt waardoor wateroverlast kan ontstaan.
Behalve regenwater wordt ook kwelwater (mineralenrijk grondwater) door drainages afgevangen en afgevoerd. Dit kwelwater mag zich nu weer in de bodem van de graslanden verspreiden en aan de oppervlakte komen in natuurlijke laagtes. Waar kwelwater tot boven de bodem komt en het langer nat blijft, ontstaan groeiplekken voor soorten zoals echte dotterbloem, adderwortel, wolfspoot, moerasspirea, moeras-vergeet-mij-nietje, veldrus, echte koekoeksbloem, watermunt, beekpunge, en kattenstaart. Een lust voor het oog en een paradijs voor vele soorten insecten en vogels.
Het Geuldal heeft als gevolg van klimaatontwrichting steeds vaker te maken met wateroverlast en verdroging. De extreme hoogwatersituatie in de zomer van 2021 en meerdere droge periodes maken ons duidelijk dat we gebaat zijn bij een klimaatrobuust beekdal. Daarmee kunnen we toekomstige wateroverlast en verdroging helpen voorkomen.
Water zoekt weer haar eigen weg
Tijdens deze excursie bezoekt u met Imke Nabben van ARK Rewilding Nederland natuurgebieden waar samen met partners drainages zijn verwijderd en laat Imke zien wat het effect is van het water vasthouden in de natuur, in de bovenloop van de Geul.
De wandeling duurt ongeveer 2 uur en voert ons door het glooiende landschap. De excursie is helaas ongeschikt voor jonge kinderen en bezoekers die minder goed ter been zijn of minder mobiel zijn (buggy, rollator, rolstoel) We verzamelen op de parkeerplaats van Kasteel Vaalsbroek.
Deze klimaatwandeling wordt georganiseerd in het kader van het feest van de wilde natuur, het zomerprogramma ter gelegenheid van ARK's 35ste verjaardag.
Nieuwe natuur in Zuid-Limburg
ARK werkt in het Drielandenpark langs de Geul én de Gulp in Nederland en België en in het RivierPark Maasvallei aan de ontwikkeling van nieuwe natuur. Daarnaast werkt ARK samen met Natuur en Milieufederatie Limburg, Het Limburgs Landschap, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds sinds juli 2022 samen aan een innovatieprogramma Natuurkracht voor natuurlijke oplossingen voor waterveiligheid. In juli 2021 werd Limburg zwaar werd getroffen door extreme regenbuien. Het water kolkte door de straten en huizen kwamen onder water te staan. Een indrukwekkende gebeurtenis die in het collectieve geheugen gegrift staat en veel Limburgers persoonlijk heeft geraakt. Met steun van de Nationale Postcode Loterij is er een gelijknamig fonds beschikbaar voor inwoners, burgerinitiatieven, ondernemers en overheden uit om bij te dragen aan maatregelen om het landschap op een natuurlijke manier in staat te stellen meer water te bergen.