Schrijfworkshop natuur in Rotterdam

Datum
26 mei 2024
11:00 - 13:30 uur
Locatie

Wilhelminakade 332
3072AR Rotterdam
Nederland

Wat betekent Rotterdam voor jou als het gaat om water, klimaatverandering en het terugbrengen van de natuur in de Rijn- Maasmonding? Rosanne van der Voet van de Universiteit Leiden en Thijmen van Heerde van ARK Rewilding Nederland nodigen je uit om een natuurrijk toekomstbeeld te schetsen.

Zie jij een groene toekomst voor Rotterdam? 

Wat betekent Rotterdam voor jou als het gaat om water, klimaatverandering en het terugbrengen van de natuur in de Rijn- Maasmonding? Rosanne van der Voet van de Universiteit Leiden en Thijmen van Heerde van ARK Rewilding Nederland nodigen je uit om samen een toekomstbeeld te schetsen; kan Rotterdam behalve havenstad ook een stad van natuur worden? Wat vind je van ideeën, zoals de verondieping (ondiep maken) van de Nieuwe Waterweg, die de getijden en natuur terugbrengen in de stad als nieuwe, ‘nature-based’ vorm van klimaatadaptatie? Hoe kijk je tegen de toekomst van de stad aan, gezien de stijgende zeespiegel? Met uitzicht op de Rijnhaven, wat beeldmateriaal, voorbeelden en ideeën als start gaan we ons verhaal over Rotterdam opschrijven, om vervolgens de uitdaging aan te gaan of we een connectie kunnen vinden tussen ons eigen verhaal en het verhaal van de nieuwe natuur. 

Neem een voorwerp of foto mee van iets dat van betekenis is voor jouw verhaal over Rotterdam. Voor papier en pen wordt gezorgd. Als je liever digitaal schrijft, neem dan je eigen (100% opgeladen) apparaat mee.

Programma

  • 10:00 – 10:15 Ontvangst
  • 10:15 – 11:30 Opening en toelichting op het belang van storytelling en klimaatadaptatie door natuuroplossingen. Voorbeeld van het bestaan van industrie en natuur naast elkaar.
  • 11:30 – 11:45 Pauze
  • 11:45 – 12:30 Wat klimaatadaptatie en/of natuur in Rotterdam betekent voor jou. Toelichting welke dieren typisch zijn voor waternatuur in Rotterdam. Wat zou hun verhaal kunnen zijn?

Met toestemming van de auteur bekijken we of we de verhalen online kunnen publiceren ter aanvulling van de visie ‘De Rijn-Maasmonding natuurlijker, veiliger en leefbaarder’. Deze visie is uitgebracht door het Wereld Natuur Fonds en ARK Rewilding Nederland en gaat over klimaatadaptatie met behulp van nieuwe natuur. Met deze visie proberen we bestuurders over te halen om niet voor technische maatregelen te kiezen ten behoeve van klimaatadaptatie, maar zoveel mogelijk voor de inzet van ‘nature based solutions’.

Ticket: € 5,00

Hier inschrijven: Schrijfworkshop Natuur in Rotterdam - Rotterdamse Dakendagen

Beeld: Arthur de Bruin