Wilde kat Kempen-Broek

03-10-2012

Bocholt, 3 oktober 2012 - Voor het eerst in meer dan 150 jaar is er een Europese wilde kat opgedoken in Vlaanderen. Een vrijwilliger van Natuurpunt is erin geslaagd om met een cameraval het dier te filmen in het natuurgebied Smeetshof in Bocholt tegen de grens van Nederland en België, een uitgestrekt gebied van Natuurpunt in de provincie Limburg. Het is al de tweede keer dit jaar dat er een spectaculaire diersoort opduikt in het Smeetshof. In het voorjaar konden wetenschappers van de Universiteit Antwerpen er nog een otter filmen. Smeetshof maakt deel uit van het grensoverschrijdend natuurgebied Grenspark Kempen-Broek.

Video URL
'Europese wilde kat duikt op in Smeetshof, Bocholt - Natuurpunt

“De wilde kat heeft nood aan grote, bosrijke natuurgebieden, met voldoende schuilmogelijkheden zoals rotsspleten, boomholten en holen van andere dieren. Die zijn in het Smeetshof volop te vinden,” zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt. “Maar om het dier echt een toekomst te bieden in Vlaanderen, is er nood aan meer robuuste, wilde natuurgebieden.”

Specialistenwerk

Alhoewel ze op elkaar lijken, behoren de wilde kat (Felis silvestris) en de huiskat (Felis catus) niet tot dezelfde soort. Genetische achtergrond en gedrag verschillen sterk. Het is echter specialistenwerk om een wilde kat van een huiskat te onderscheiden zonder genetisch onderzoek. Een panel van experts uit Nederland en Vlaanderen identificeerde het dier op de opnames als een echte ‘wilde kat’. Er is alvast geen enkele zichtbare aanwijzing dat het om een bastaard met een huiskat zou gaan.

Familie van de Afrikaanse wilde kat

De huiskat die iedereen kent is een afstammeling van de Afrikaanse wilde kat, niet van de Europese variant. Wereldwijd komen er verschillende ondersoorten voor van de wilde kat. De dieren leven in Europa, Afrika en het zuidwesten van Azië (met een uitloper tot Centraal-Azië).

De wilde kat komt in grote delen van Europa voor, maar heeft een erg versnipperde verspreiding. In België kwam de wilde kat tot voor deze waarneming enkel in Wallonië voor. Er wordt algemeen aangenomen dat deze katachtige in Vlaanderen wist te overleven tot de tweede helft van de 18 eeuw.

Hoe het dier tot in Bocholt is geraakt, is nog een raadsel. De populatie dieren die het dichtste bij leeft bevindt zich in op 80-100 km in Wallonië. De wilde kat uit Bocholt moet de Maas zijn overgestoken. Het is bekend dat wilde katten lange afstanden afleggen, tot 100 km, op zoek naar prooidieren en/of een territorium.

Herkennen

Naast de verschillen in genetische achtergrond en gedrag, kan je een wilde kat herkennen aan een aantal uiterlijke kenmerken. Zo heeft de wilde kat een dikke staart met een stomp zwart uiteinde, en drie tot vijf zwarte ringen. Op de rug loopt een donkere streep tot net voor de staart. Op de kop en de nek van het dier lopen vier strepen op kop en nek. Een wilde kat is doorgaans groter dan een (verwilderde) huiskat, en heeft een massieve kop.

Foto en Bron: Natuurpunt