Excursie Zeetoren

10-02-2014

Zaterdag 15 februari 2014 organiseert de Zeetoren een struintocht door de duinen van Hoek van Holland. De struintocht volgt niet de verharde paden, maar wel de kleine struinpaden door stuifduinen en door de vochtige duinvallei. Door vele regen is de vallei erg nat. Er lijkt een permanent ondiep meer te zijn ontstaan. Maar in de zomermaanden kan dit meer weer volledig verdwijnen.

Doordat het meer regelmatig opdroogt leven er geen vissen. Dit maakt de plassen een goede voortplantingsplaats voor amfibieën als de rugstreeppad, gewone pad, bruine kikker, groene kikker en kleine watersalamander.

In het water vormt watermunt de eerste uitlopers van dit jaar. Hier wordt hij niet weggegeten door de konijnen, die in deze tijd van het jaar niet kieskeurig kunnen zijn met hun voedselkeuze. Malse grassen en kruiden zijn er bijna niet meer. Bij gebrek aan vers groen eten ze nu ook de bast van veel houtachtige planten en struiken. Ze hebben een voorkeur voor kardinaalsmuts, maar ook wilgen hebben voldoende voedingsstoffen in de bast om de konijnen de winter door te laten komen. Op deze manier houden ze de duinen plaatselijk vrij van struiken, waardoor grassen en kruiden meer kans krijgen. Dit levert een heel gevarieerde natuur op.

De struintochten zijn ideale gelegenheden voor iedereen die meer wil weten over het leven in de duinen. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers uitleg over de natuurlijke ontwikkeling in het gebied en over interessante en mooie soorten die er hun thuis hebben.

De struintocht vertrekt zaterdag 16 februari vanaf 13.00 uur bij De Zeetoren aan de Helmweg en duurt tot 15:00 uur. De kosten van deelname bedragen € 4,00 per persoon, kinderen tot 6 jaar gratis. Reserveren via: tel. 0174 38 34 15 of zeetoren@ark.eu.