Dood wisent Veluwe veroorzaakt door inwendige beschadigingen

21-07-2016

Dit voorjaar stierf de stier in de groep wisenten op de Veluwe. De dode wisent is onderzocht in opdracht van ARK Natuurontwikkeling en uit dit onderzoek blijkt dat het dier ernstige inwendige vergroeiingen had. Hoe het dier aan deze afwijkingen is gekomen is niet duidelijk.

De dood van de wisentstier is veroorzaakt doordat, als gevolg van inwendige beschadigingen aan de magen, niet meer voldoende energie uit voedsel kon worden opgenomen. Als gevolg hiervan verzwakte het dier sterk, met de dood tot gevolg. Dit volgt uit sectie die is uitgevoerd op het dier.

De beschadigingen lijken veroorzaakt te zijn door een scherp voorwerp dat het dier ooit ingeslikt heeft, bij runderen heet zoiets “scherp in”. Helaas is hier geen uitsluitsel over te geven, ook niet wanneer dit heeft plaatsgevonden. Het dier had tot kort voor zijn dood volop gegeten en trok samen met de andere drie wisenten door het gebied. Tot de stier op 25 mei door beheerders ernstig verzwakt aangetroffen werd, waren geen gezondheidsproblemen bekend en leek het goed te gaan met de stier. Het dier is kort hierop doodgegaan. Om inzicht te krijgen over de doodsoorzaak van het dier, heeft ARK Natuurontwikkeling, beheerder van de wisenten, sectie laten uitvoeren bij het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht welke verbonden is aan de faculteit Diergeneeskunde.

Uit de bevindingen blijkt het om een probleem te gaan dat alleen speelde bij deze stier. Er zijn geen zorgen over de gezondheid van de overige wisenten op de Veluwe. Monitoring vanuit het project vindt dagelijks plaats en laat zien dat het met de twee koeien en het kalf uitstekend gaat.

Tijdens de speciale excursies die via wisentopdeveluwe.nl geboekt kunnen worden, zijn de wisenten de afgelopen weken volop gezien. Er wordt gewerkt aan invoer van een nieuwe stier; wanneer deze zal komen is nog niet bekend.