Tijdens de afsluitende bijeenkomst van de cursus Gastheer van het Landschap op donderdag 23 november gingen horeca- en recreatieondernemers uit de gemeente Lingewaard op veldexcursie om de bijzondere plekjes in het Gelderse Poort te ontdekken. ARK Natuurontwikkeling verzorgde een deel van de cursus en een excursie.
De ondernemers maakten onder andere een wandeling in park Lingezegen en in het ruige natuurgebied Klompenwaard. Ook maakten de ondernemers een boottocht over het Pannerdensch Kanaal en de Waal. Zo hebben de ondernemers zelf de mooiste natuurplekjes langs de rivieren ontdekt. Deze ervaringen kunnen ze op hun beurt als gastheer of -vrouw delen met hun gasten. Het delen van deze ervaringen en verhalen zorgt voor een unieke ervaring bij bezoekers, versterkt het imago van het gebied, stimuleert draagvlak voor het behoud van het landschap en draagt bij aan de profilering van de onderneming.
Gastheren van het Landschap
De veldexcursie was de laatste bijeenkomst in een reeks van vier bijeenkomsten, waarbij horeca- en recreatieondernemers worden opgeleid tot IVN Gastheer van het Landschap. Ze hebben onder andere kennis opgedaan over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de bijzondere karakteriseren van de uiterwaarden, de kenmerkende flora en fauna en de unieke cultuurhistorie van het gebied. Zodoende zijn de horeca- en recreatieondernemers toegerust om de belangrijkste informatie over het landschap en de natuur door te geven aan hun gasten en zorgen ze er gezamenlijk voor dat de verhalen van de regio worden verteld. Wethouder Theo Janssen reikte de bijbehorende certificaten en gevelbordjes uit aan de ondernemers. “Ik moedig jullie aan om deze nieuwe kennis en ervaringen door te vertellen aan de bezoekers van onze regio.”
Buurman leren kennen
Met het programma IVN Gastheer van het Landschap leren de deelnemers niet alleen het gebied, maar ook elkaar beter kennen. “Ik sta te trappelen om de door ons bedachte arrangement samen verder uit te werken” vertelt een enthousiaste deelneemster.
Het programma IVN Gastheer van het Landschap Gelderse Rivieren, werd mede mogelijk gemaakt wordt door provincie Gelderland, gemeente Lingewaard, Rabobank Overbetuwe, projectgroep d’Waalpunten, Stichting de Bastei, Stichting Lingewaard Natuurlijk, ARK Natuurontwikkeling en Dijkmagazijn Beuningen.