Ondernemers worden Gastheren van de Gelderse Rivieren

17-10-2017

Woensdag 11 oktober kwamen recreatie- en horecaondernemers uit gemeente Lingewaard bijeen voor de eerste trainingsmiddag van het programma IVN Gastheer van het Landschap Gelderse Rivieren. Tijdens het programma, georganiseerd door IVN Gelderland, leren de ondernemers alles over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de bijzondere karakteriseren van de uiterwaarden, de recreatieve mogelijkheden en de bijzondere plekjes van het Gelderse rivierengebied. Zo kunnen zij dat delen met hun gasten. Stichting Lingewaard Natuurlijk te Bemmel vormde het decor voor de eerste bijeenkomst, die in het teken stond van elkaar én het landschap van Lingewaard beter leren kennen. Wethouder Theo Janssen opende de bijeenkomst en benadrukte dat samenwerking tussen recreatieondernemers belangrijk is om het Gelderse (rivieren)gebied op de kaart te zetten.

Gelderse Rivieren

Na de aftrap door wethouder Janssen werden de ondernemers tijdens deze eerste bijeenkomst meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van de Gelderse Rivieren door Twan Teunissen van ARK. Onder andere de landschapstypen die voorkomen in het gebied en recente en toekomstige ontwikkelingen van de Gelderse rivieren kwamen aan bod. Ook werd er stilgestaan bij de mooie natuurpareltjes in de omgeving. “Na vandaag zijn het landschap en de rivieren niet gewoon meer. Ik heb een andere manier van kijken meegekregen” aldus één van de deelnemers.

Netwerk van recreatieondernemers

Het programma IVN Gastheer van het Landschap Gelderse Rivieren, wat mede mogelijk gemaakt wordt door provincie Gelderland, gemeente Lingewaard, projectgroep d’Waalpunten, Stichting de Bastei, Stichting Lingewaard Natuurlijk, ARK Natuurontwikkeling en Dijkmagazijn Beuningen, draait om het beter leren kennen van het gebied, maar ook om het vormen van een netwerk van recreatieondernemers uit gemeente Lingewaard. Vanuit dit netwerk kunnen de ondernemers vervolgens samen natuurarrangementen en –excursies ontwikkelen om zo Lingewaard én de Gelderse rivieren nog beter op de kaart te zetten. “Ik heb eindelijk mijn buurman ontmoet, de eerste contacten om samen te werken zijn gelegd!” concludeerde een deelnemer.