Bespiegeling 25 jaar ARK-veldlessen

19-06-2018

Al 25 jaar veldlessen door ARK, dat vraagt om wat bespiegeling.  ARK vroeg aan ervaren leerkrachten die al jaren meedoen om dit te doen. Veldlessen zijn tijdloos en van alle tijden, ze worden al een kwart eeuw waardevol  gevonden! En tegenwoordig worden ze door sommigen juist nog meer gewaardeerd. Ze vormen een tegenpool van het vele binnen zitten en de digitalisering van de kinderwereld.

Sommige leraren doen al langer dan tien jaar mee met het veldlesprogramma. Een leraar die zelf al als kind veldles in de Leeuwense Waard beleefde en later naar de PABO ging, komt nu al jaren heel enthousiast met zijn klas elk jaar terug. Een andere leraar groeide op in Beneden Leeuwen en speelde zijn hele jeugd in de uiterwaarden. Toen kon je daar alles nog, scheuren op opgevoerde brommertjes, fik stoken, heel vrij dus, dat mocht ook van z’n ouders trouwens….gewoon zelf, verder van huis, buiten spelen.

Image
Veldles Maashorst

Docent: “ Ieder jaar weer een ervaring rijker en met voldaan gevoel terug naar school!!”

De leerkrachten delen de ervaring dat veldlessen altijd ongedwongen en relaxed zijn. Ook dat een buitenbeleving leidt tot verbazen en volop genieten, waar trouwens ook griezelen en enorm gillen onderdeel van zijn. Dat is al 25 jaar hetzelfde, maar ondertussen zijn er ook veranderingen.

Volgens de leerkrachten  hebben steeds meer kinderen een korte concentratiespanning. Actie en ervaring werkt  daarom heel goed, met name voor die leerlingen die het in het klaslokaal minder goed doen. Vergeleken met vroeger proberen ouders steeds sterker te voorkomen dat er iets mis kan gaan, ze lossen alles op voor hun kinderen, beschermen ze tegen iedere tegenslag. Kinderen hebben tegenwoordig Een stuk minder ruimtelijke vrijheid in vergelijking met vroeger: er alleen op uit gaan naar buiten, zomaar ergens gaan spelen bestaat eigenlijk niet meer.

Image
Maashorst

Caroline: “Het is geen probleem als de kids zich niet precies aan de afgesproken opdrachten houden. De beleving en het avontuur staan voorop!”

Ervaringsgericht onderwijs is steeds meer "hot" in het onderwijs, het mooie is dat ARK dit met de veldlessen feitelijk al jaren aan het doen is. De veldlesopdrachten zijn niet moeilijk, ze geven vooral houvast en richting, de kinderen kunnen er op uit trekken, waarbij de beleving en het avontuur voorop staan. Bewegen, kijken, opletten, het leidt tot zoeken en vinden. Kinderen leren op een andere manier om te gaan met de natuur: ook voelen, ruiken en luisteren spelen een rol. Er is veel verwondering en enthousiasme, vaak juist over kleine dingen in de natuur die ze zelf ontdekken.

Image
Veldles Maashorst

Ouders zien, door als begeleiders mee te komen, hoe kinderen dingen (kunnen) leren. Ze zien zo hoe kinderen zelf grenzen verleggen, angsten overwinnen, kunnen samenwerken en lol hebben. Dat is dus ook winst van veldles, dat ouders meegenieten met hoe kinderen buiten in vrijheid kunnen bewegen.

Ouder: “Bij de kinderen is er verwondering hoe kleine dingen in de natuur een rol spelen!”

Image
Veldles Eiland van Brienenoord

Contactpersoon