Een sponspootkrab. Een groene mosdierslak. Een grofgeribde fuikhoorn, een soort die hier nog niet eerder is gezien! En zo ging de lijst nog even door.
De 84 duikers -en één snorkelaar- die zaterdag het water in gingen bij de schelpdierbank aan de Brouwersdam kwamen dolenthousiast weer boven. De wilde schelpdierbank is een bron van leven en wordt gebruikt om onderzoek te doen. Ze leren we over succesfactoren voor het ontstaan van een schelpdierbank en kunnen we lokale gegevens uit de praktijk genereren over de waarde van schelpdierbanken voor de Noordzeenatuur. Zo hopen we schelpdierbanken te herstellen. Hierin werken wij samen met het Wereld Natuur Fonds.
Maar er ontstaan ook weer spontane banken, zoals in de Noordzee bij de Brouwersdam. Die is in 2016 eigenlijk per toeval ontdekt. De Japanse oester en de platte oester lijken het er prima naar hun zin te hebben.
Bescherming
Inmiddels hebben die gezelschap gekregen van meer diersoorten, bleek zaterdag uit de massaduik van natuurliefhebbers. Ten minste dertig nieuwe dieren hebben zij aan het soortenlijstje van de Brouwersdam kunnen toevoegen. Zij leven op en rondom de schelpdierbank die zorgt voor schuilplaatsen, harde ondergrond en voedsel.
De dag was een doorslaand succes dankzij de organisatie door Stichting ANEMOON, RAVON en NOB.
Het schelpdierenproject wordt mede mogelijk gemaakt door Droomfonds Haringvliet en een LIFE-bijdrage van de Europese Unie.