Op vrijdag 9 augustus is een pasgeboren kalfje bij de wisentenkudde in natuurgebied de Maashorst gesignaleerd. Meestal worden wisentkalveren geboren in de periode van eind mei tot en met augustus. De geboorte in augustus is dus niet ongebruikelijk. Ook in vorige jaren werden er kalfjes in de zomer en zelfs in de herfst geboren. Met dit kalfje erbij is de kudde verdubbeld naar 22 wisenten ten opzichte van het startjaar 2016.
Kuddedier
Wisenten leven in kleine sociale groepen. Er zijn koeiengroepen met vrouwelijke dieren en hun nakomelingen. Een oude koe staat aan het hoofd van de groep en zij beslist wanneer ze waar naar toe gaan en wat ze gaan doen: rusten, herkauwen, grazen of drinken. Als een kalf op het punt staat om geboren te worden, trekt de moeder zich terug naar een plek die ze van tevoren uitgezocht heeft. Als het kalf geboren is, dan likt de moeder het droog en helpt het dier om de uier te vinden. Bij de geboorte weegt het kalf slechts 30 kilo. Na een aantal dagen is het kalfje sterk genoeg om mee te lopen met de kudde en dan sluiten moeder en kalf zich weer bij de groep aan. De jonge dieren groeien op in de koeiengroep, waar de dochters blijven. Op drie- of vierjarige leeftijd krijgt een koe haar eerste kalf. Zijn er meerdere kalfjes in een groep, dan rusten deze meestal in een crèche met een ouder dier als oppas.
Afwisselend landschap
Samen met andere grazers zorgen wisenten voor geleidelijke overgangen van bossen en bosjes naar struiken en struwelen en naar graslanden. Het zijn herkauwers die gras, kruiden, knoppen, blaadjes, twijgen en bast eten. Net als paarden kunnen ze goed overweg met droog en voedselarm gras. Ze schillen meer bomen en struiken dan alle andere planteneters. Hierdoor maken ze meer openheid in een volwassen bos. Als loofhout niet beschikbaar is worden ook jonge loten van dennen gegeten, iets waartoe rund en paard nauwelijks in staat zijn. Desondanks zijn wisenten fijnproevers die er niet voor terugdeinzen om dwars door een doornstruweeel te lopen om bij een smakelijk hapje te komen.
Sinds maart 2016 leven er wisenten op de Maashorst. Ze leven er samen met andere grazers als reeën, Exmoor pony's en taurossen. De wisent is het neefje van de Amerikaanse bizon en een verre verwant van ons huisrund. De wisent is nog steeds een bedreigde diersoort en de kudde wisenten op de Maashorst is daarom niet alleen goed voor de Brabantse natuur, maar ook om de wisent uit de gevarenzone te helpen.
Zelf zien?
Het wengebied is toegankelijk tijdens begeleide excursies. De wisenten zijn ook te zien vanaf een aantal plekken langs het raster. Aan de Udensedreef is hiervoor een uitkijkpunt ingericht. Op de website allemaalmaashorst.nl staat informatie over parkeren en wandelingen naar het leefgebied van de wisenten.