BLOG: Een steentje voor de terugkeer van een legende

18-03-2021

Mijn tijd bij ARK Natuurontwikkeling begon in de laatste weken van augustus 2020. Het viel mij meteen op dat ARK een organisatie is van medewerkers die ongelooflijk veel passie hebben voor de diverse projecten. Dit was heel leuk om te zien en gaf mij ook veel motivatie in de tijd dat ik er was. Ik werd rondgeleid in het gebied rondom de IJssel en in de Rijnstrangen. Daar heb ik twintig weken lang regelmatig vijf wildcamera’s onderhouden in de hoop dat er wat otterbeelden op zouden staan. En hoewel ik op het merendeel van de opnames geen otters aantrof, was op de beelden toch heel duidelijk de diversiteit van de Nederlandse fauna te zien. Het zorgde er in ieder geval voor dat het elke keer weer als ik de beelden ging sorteren alsof het een soort grabbeldoos was, waarbij je niet weet wat je gaat aantreffen (afgezien van de honderden beelden van muizen dan).

Video URL
Beelden van otters in de Rijnstrangen

Naast het monitoren van de wildcamerabeelden op otteraanwezigheid, heb ik nog gedetailleerder gekeken naar het voorkomen van dit dier in natuurgebied de Gelderse Poort. De otter heeft zich namelijk, ondanks de uitzet van onverwante dieren in het gebied, hier nog niet definitief kunnen vestigen. Af en toe duikt hij op om vervolgens weer te verdwijnen. In mijn onderzoek heb ik mijn best gedaan om te begrijpen hoe dat kan en ook geprobeerd in kaart te brengen hoe geschikt de Gelderse Poort is als otterleefgebied. Uiteindelijk is het gelukt om dit mooi in kaart te brengen. Een van de zaken die al snel duidelijk werd, is dat het gebrek aan oevervegetatie in flinke delen van het gebied het niet overal aantrekkelijk maken voor deze oeverbewoner. Oevervegetatie van struiken en bomen in een dichte vegetatie van bijvoorbeeld riet, die tot aan het water doorloopt, zorgt voor belangrijke dekking en schuilmogelijkheden voor otters. Daarnaast worden otters erg vaak doodgereden in het verkeer en dat het hoge prioriteit heeft om dit te verminderen, om de overlevingskansen te vergroten.

Het onderzoek deed ik niet alleen, maar samen met mijn stagebegeleider Melanie Pekel, mede-stagiair Teun van Beuningen en met vrijwilligers van de bever- en otterwerkgroep CaLutra, die hun liefde voor de natuur in dit soort projecten steken. De samenwerking heeft mij erg geholpen om het onderzoek te kunnen voltooien en ik ben ze allemaal erg dankbaar hiervoor!

Image
Ottersporen

Naast mijn activiteiten en werkzaamheden voor de otter heb ik ook nog wat verder kunnen kijken. Zo had ARK extra evenementen georganiseerd. Een daarvan was de uitzet van roggen in de Noordzee. Dit was in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds met als doel om de ecosystemen in de Noordzee te herstellen. Het was een ontzettend leuke dag waar ik ook andere ARK'ers heb ontmoet en met ze over hun projecten heb kunnen praten.

Ik ben zeer tevreden over mijn stagetijd bij ARK! Sowieso was de natuur in trekken op zich al een prachtig privilege wat ik nooit als vanzelfsprekend heb beschouwd. Ondanks de coronasituatie waar iedereen zich in bevindt, heb ik bij ARK toch een hele mooie tijd gehad en ik kan het iedereen die een stage zoekt aanraden.

'2021 wordt het jaar van de otter'. Het enthousiasme wat uit die zin spreekt, is helemaal toepasselijk op iedereen die zich voor deze waterliefhebber en oeverbewoner inzet. De otter is een prachtig dier, maar is ook kwetsbaar en ik ben dankbaar dat ik een steentje heb kunnen bijdragen aan de terugkeer van deze legende.

Bram Schiebroek, student Environmental Science for Sustainable Energy and Technology aan de AVANS Hogeschool


Blogs lezen van studenten die eerder bij ARK stage liepen? Klik hier.
 

Of kijk hier voor nieuwe stagemogelijkheden.

Contactpersoon