Tijdens mijn stage bij ARK Natuurontwikkeling heb ik de otter gemonitord in de natuurgebieden Ooijpolder en Duffelt bij Nijmegen. Bij het monitoren van de otter draait het met name om sporenonderzoek; zoeken naar spraints (uitwerpselen) en hopen op otteractiviteit op de wildcamera’s. Om de wildcamera’s te onderhouden ging ik om de week de verschillende camera’s in de Ooijpolder en Duffelt langs om de batterijen en SD-kaarten te vervangen. Tijdens het rondlopen van camera naar camera heb ik ook gezocht naar sporen en spraints. Naast het monitoren, ben ik ook bezig geweest met het maken van verschillende kaarten voor het eindrapport van het Interreg-project de Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA).
De Gelderse Poort
Tijdens het monitoren kom je erg veel dieren tegen, zowel in het bos als op de camerabeelden. Van ratjes, muizen en marterachtigen tot dassen, reeën en vosjes. Als natuurliefhebber is het dan ook een verademing om tijdens je werkdagen die afwisseling te hebben en door zo'n prachtig natuurgebied te kunnen wandelen. Jammer genoeg heb ik tijdens mijn stage geen otters gezien; wel heb ik meerdere bevervraatsporen aangetroffen en een keer zelfs een dode ree.
Otterkaart
Vanuit mijn opleiding (Geo applied sciences op de HAS hogeschool) werken wij met geografische analyses, computer engineering en design. In het begin van mijn stage was het dan ook even zoeken hoe ik het beste ARK Natuurontwikkeling en de Groen Blauwe Rijn Alliantie van dienst kon zijn. Nadat ik een demonstratie heb gegeven voor verschillende collega’s in de organisatie over mijn opleiding, mogelijkheden van visualisatie en na goed overleg met mijn stagebegeleidster, zijn we uitgekomen op een interactieve kaart die op de website van de Groen Blauwe Rijn Alliantie zal komen. Deze kaart laat de otterwaarnemingen door de tijd zien en is interactief aan te passen met een zogenaamde “time-slider”. Ook zijn de huidige otterknelpunten in het werkgebied van de Groen Blauwe Rijn Alliantie bijgewerkt en opnieuw gevisualiseerd. Dit alles met als doel om te komen tot een interactieve kaart die data visueel aantrekkelijk en vooral ook goed inzichtelijk maakt voor iedereen.
Stage bij ARK Natuurontwikkeling
Ik ben de eerste student van mijn opleiding die stage liep bij ARK en ik vond het dan ook erg leuk om een nieuw aspect van geografische visualisatie te laten zien aan de organisatie. Het visualiseren van data met GIS-software biedt nieuwe mogelijkheden om resultaten van projecten in kaart te brengen en op deze wijze resultaten inzichtelijk te maken. Ik hoop dan ook een deur geopend te hebben voor andere Geo applied science-studenten die van natuur houden en graag een stage zouden doen bij ARK.
Het was heerlijk om afwisseling te hebben met het programmeren van de kaart, het bedenken van een passend en behapbaar design en monitoren en in het veld. Daarnaast heb ik gemerkt dat het erg goed is voor het eindproduct om zelf de data op te halen en te verwerken. Hierdoor heb je een veel beter idee van wat die data precies betekenen en dat zorgt voor een veel beter eindproduct.
Niek Broekhoven is student Applied Geo-Information Science aan de HAS Den Bosch