De wisentkudde op de Veluwe heeft een nieuwe aanwinst. Een eerste koekalf is geboren in de Veluwse natuur. Het jonge dier werd onlangs voor het eerst gezien aan de zijde van de zorgzame moeder. Het kalf maakt het goed. Stichting Wisent op de Veluwe is trots dat er een geboorte te melden is bij de kudde op de Veluwe. ‘We zijn verrast en verblijd met een kalfje’ aldus voorzitter Jan Wolleswinkel: ‘Door het coronavirus konden de excursies niet doorgaan. Wij zijn blij dat we hopelijk binnenkort weer met kleine groepen op excursie kunnen gaan om de kudde wisenten te zoeken. De geboorte van het kalf geeft nieuwe stimulans en energie!’
Stichting Wisent op de Veluwe werkt samen met projectpartners Staatsbosbeheer, ARK Natuurontwikkeling en FREE Nature. ARK is verantwoordelijk voor de dieren en Staatsbosbeheer voor het leefgebied. Er leven nu in totaal zes wisenten op de Veluwe, maar dit jaar wordt nog uitbreiding verwacht, want er is nog een wisentkoe drachtig. Voormalig dierenarts en bestuurslid Marinus Roseboom vertelt: ‘Al eerder zijn vier stierkalfjes geboren, wat het extra bijzonder maakt is dat dit kalf een koekalf is. Ze ziet er kerngezond uit en dartelt energiek rond in de kudde.’
Vrijwilligers
Het kalf werd voor het eerst ontdekt door vrijwilligers van Stichting Wisent op de Veluwe. Tijdens hun controle werden ze blij verrast toen zij het kalfje signaleerden bij de moederkoe. Er werden wel kalfjes verwacht, maar nog niet zo vroeg in het jaar. De conditie van de dieren wordt het hele jaar zorgvuldig gemonitord door kuddebeheerder FREE Nature, vrijwilligers en ARK.
De wisentkudde
Wisenten zijn een beschermde diersoort. De kudde beschikt over 400 hectare, in een voor publiek afgesloten leefgebied. Dit Nederlandse leefgebied draagt bij aan de instandhouding van de wisent. De imposante dieren zijn alleen te bezoeken met begeleide excursies, een mooie wildernisbeleving. De wisenten zijn een verrijking voor de natuur.
Afwisseling in het landschap
Samen met andere grazers als edelherten en reeën, zorgen de wisenten op de Veluwe voor geleidelijke overgangen van bossen en bosjes naar struiken en struwelen en naar graslanden. Het zijn herkauwers die gras, kruiden, knoppen, blaadjes, twijgen en bast eten. Ze schillen meer bomen en struiken dan alle andere planteneters. Hierdoor maken ze meer openheid in een volwassen bos. Het wisentproject startte in april 2016 met de komst van drie wisenten. Het wisentgebied op de Veluwe is het grootste leefgebied van wisenten in Nederland. Naast wisenten leven er in het gebied ook andere wilde dieren zoals het edelhert en het wilde zwijn.
Op excursie naar de wisenten
Zodra de coronaregels versoepelen en er weer begeleide excursies mogelijk zijn wordt dit gemeld op de social media van Stichting Wisent op de Veluwe (Facebook, Twitter en Instagram). Zie ook wisentopdeveluwe.nl.