Ga niet boren naar gas in kwetsbare, beschermde natuur midden in een klimaatcrisis. Daartoe roepen de burgemeesters van Schiermonnikoog en Borkum vandaag op in een open brief.
De eilandburgemeesters nodigen staatssecretaris Vijlbrief en de investeerders van energiebedrijf ONE-Dyas B.V. uit om te komen praten over investeringen in duurzame energie en af te zien van het aanboren van een nieuw, klein gasveld ten noorden van de eilanden aan te boren. Dat doen ze vandaag
Het boorplatform is gepland vlakbij de Borkumse stenen, een bijzonder Natura2000-gebied ten noorden van de eilanden. In 2018 hebben WWF en ARK de beschermde platte oester hier opnieuw geïntroduceerd. Deze oesters zijn goed aangeslagen, bleek uit inspecties in 2019 en 2021. Vele soorten profiteren al van het rif dat is ontstaan. Het slaan van een gasput zal de doodsklap zijn.
Jürgen Akkermann, burgemeester van Borkum, Duitsland en Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, Nederland weerleggen in de open brief de argumenten voor het aanboren van het nieuwe gasveldje:
- Het gas uit dit veld halen is géén oplossing voor de Russische gascrisis (het duurt minimaal twee à drie jaar voordat er gas geleverd kan worden).
- Het gas uit dit veld is niet nodig voor de transitie naar een gasvrije samenleving. Die zal sneller gaan als er druk op de ketel blijft en gas in de grond blijft. We moeten zorgen dat we mínder gas gaan gebruiken, niet dezelfde hoeveelheid uit andere bronnen.
Verder schrijven de burgemeesters: “Tot slot wijzen we op het belang van de natuurgebieden waar het gasplatform is gepland. De eilandgemeentes verwelkomen ieder jaar honderdduizenden toeristen, die komen voor díe bijzondere natuur. Een ongerepte natuur en behoud van het gevoelige ecosysteem Waddenzee vormen daarmee de basis voor het economische voortbestaan en overleven van de eilandgemeentes. Keer op keer krijgen bedrijven toestemming voor (mijnbouw)activiteiten in en om het Waddengebied, terwijl onduidelijk blijft wat het effect is van al die activiteiten bij elkaar opgeteld. Er gebeurt te veel en er is te weinig overzicht.”
De burgemeesters hopen dat de staatssecretaris en de investeerders van ONE-Dyas willen ingaan op de uitnodiging om samen naar klimaatvriendelijke alternatieven te zoeken en te kiezen voor duurzame ontwikkelingen. Ze wijzen er niettemin fijntjes op dat de gang naar de rechter open ligt.
Lees in ons archief over de aanleg en ontwikkeling van het oesterrif bij Borkumse stenen:
Aanleg oesterbank en riffen primeur voor Noordzee 2018
Voor het eerst baby-oesters in de Noordzee 2019
Veelbelovende resultaten schelpdierbanken Borkumse Stenen in Noordzee 2020
Oesterbank boven Schiermonnikoog wemelt van nieuw leven 2020