Binnen Het Groene Woud liggen prachtige leembossen die ARK Rewilding Nederland groter, sterker en toekomstbestendig maakt. Concreet betekent dit dat we leembossen uitbreiden en waar mogelijk aan elkaar koppelen.
Twee bossen, één doel
Het Wijboschbroek is een waardevol leembos ten noordoosten van Schijndel. Het gebied is op geen enkele manier met andere natuur verbonden. ‘Verweesd’ noemen we dat. Ten zuidwesten van Schijndel liggen de leembossen van De Geelders. Hoe mooi zou het zijn als we ze ‘naar elkaar toe’ kunnen brengen? Vooral het Wijboschbroek heeft dit nodig om in de toekomst het mooie leembos te kunnen blijven dat het nu is. En om dieren zoals boommarters, ijsvogelvlinders en boomkikkers de gelegenheid te geven zich onbelemmerd over grotere afstanden te verplaatsen.
Kralensnoer van stapstenen
Het creëren van een brede ecologische zone is onmogelijk. Want precies tussen beide gebieden ligt Schijndel met zijn dorpskern en bedrijfsterreinen. Daarom ontwierpen we een kralensnoer van stapstenen óm Schijndel heen. Deze stapstenen bestaan uit grote stukken grond (groter dan tien hectare) die we eerst verwerven en daarna omvormen tot leembos. Het kralensnoer loopt aan de westkant van Schijndel om het dorp heen, naar het Wijboschbroek toe.
Vier stapstenen in ontwikkeling
Vier van die stapstenen zijn al in ontwikkeling. Onze uitbreiding van de leembossen van het Elderbroek is er daar eentje van. En ook onze uitbreiding van de leembossen aan de Beeksche Waterloop benutten we voor dit kralensnoer. Verder ontwikkelen we leembossen in Schijndel aan de Wielse Kamp en de Oude Molenheide. Zo ‘kruipen’ we vanuit De Geelders steeds dichter naar het Wijboschbroek toe.