Over de organisatie

Stichting ARK is 23 juni 1989 opgericht en werkte aanvankelijk in heel Europa met de ondertitel ‘Natuurontwikkeling’. Na de oprichting van Rewilding Europe in 2011, specialiseerde ARK zich in het aanjagen van wilde natuur in Nederland. Omdat het begrip ‘Rewilding’ steeds bekender werd én goed past bij wat we doen, is dit in 2023 in onze naam opgenomen. Meer over de naam ARK lees je in ons oprichtingsverhaal. 

De aanpak van ARK bestrijkt het hele veld van visie op wildheid tot uitvoering van natuurontwikkeling.   We doen zélf wat we zeggen en kunnen in verschillende landschapstypes laten zien wat voor effect rewilding op langere termijn heeft. Vanuit deze ervaring kan ARK Rewilding Nederland andere rewilding-initiatieven adviseren over het starten met rewilding.

De kracht van ARK ligt vooral in de beginfase van gebiedsontwikkeling, waarin we altijd partnerschappen zoeken met andere maatschappelijke partijen. ARK speelt dan als onafhankelijke partij vaak een katalyserende rol om het veranderproces te versnellen. Soms kopen we gronden aan om gebieden te verbinden en natuurkansen te creëren. Permanent eigendom is niet ons doel; als de rewilding goed op gang is gekomen dragen we deze gebieden weer over aan (lokale) partners.   

Natuureducatie en het betrekken van toekomstige generaties horen bij onze opvatting van rewilding. Onze ambitie is om een groot deel van de studenten van groene MBO-, HBO- en universitaire opleidingen kennis te laten maken met de laatste inzichten over rewilding en het werk van ARK. 

> Lees meer bij Rewilding werkt

Open voor mensen

Natuur beleef je het beste buiten gebaande paden. Daarom zijn de ARK-gebieden zoveel mogelijk vrij toegankelijk. Rewilding-natuur kan wel tegen een stootje! Met voorlichting iets over wilde dieren en wildheid

Omwonenden en bezoekers van onze rewildinggebieden informeren we over onze aanpak met nieuwsbrieven en activiteiten. Incidenteel zijn er activiteiten waar vrijwilligers een bijdrage kunnen leveren. Houd hiervoor onze activiteitenkalender in de gaten.

Financiering en partners

ARK werkt zonder structurele overheidsgelden. ARK heeft geen leden, het is wel mogelijk om ons financieel te ondersteunen. 
Inkomsten komen vooral uit projecten en programma’s. Nieuwe, innovatieve, voorbeeldprojecten worden bekostigd met gelden van publieke en particuliere fondsen en de Nationale Postcode Loterij. Met het Wereld Natuur Fonds heeft ARK een langjarige samenwerking gericht op dynamische natuur in het rivierengebied en de delta.

 

Overzicht partners
[bestaande content overzetten]

 

 

 

 

Over Stichting ARK

ARK Rewilding Nederland is statutair gevestigd als Stichting ARK. 

 

Lees hier de statuten van Stichting ARK.

 

ARK Rewilding Nederland onderschrijft de principes van de SBF-code voor goed bestuur (2015). link

ARK Rewilding Nederland wordt geleid door een directeur onder toezicht van een Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht heeft een Auditcommissie geïnstalleerd die minimaal tweemaal per jaar het gevoerde beleid van de directie toetst, en hierover rapporteert aan de Raad van toezicht. De directie is eindverantwoordelijk voor het financieel beleid. De Raad van Toezicht dient de jaarlijkse begroting goed te keuren. 

 

ARK Rewilding Nederland voldoet aan de voorschriften van de CBF-Erkenning.


ARK Rewilding Nederland voert sinds 2004 de CBF-Erkenning en is een erkend goed doel met een ANBI-status.


ARK is een beneficiënt van de Nationale Postcode Loterij.


De beloning van de bestuurder(s) valt ruimschoots binnen de Regeling beloning Goede doelen en wordt jaarlijks in de jaarrekening gepubliceerd.

De leden van de Raad van toezicht zijn onbezoldigd. De leden hebben wel recht op onkostenvergoeding na goedkeuring van de directie. De leden bepalen ieder voor zich of ze van dit recht gebruik willen maken. Betaalde onkostenvergoedingen komen terug in de jaarrekening. Er worden geen leningen, voorschotten of anderszins garanties gegeven aan leden van de Raad van Toezicht.   

In de jaarlijkse verantwoording worden nevenfuncties van bestuurder en toezichthouders vermeld. Regels voor het voorkomen van belangenverstrengeling zijn geborgd in de statuten.

Het functioneren van het bestuur wordt jaarlijks door de Raad van Toezicht geëvalueerd.

ARK Rewilding Nederland ontvangt voor het uitvoeren van haar projecten en activiteiten gelden van overheden, bedrijven en andere opdrachtgevers/ partners. ARK heeft geen donateurs. De verantwoording over besteding van deze gelden wordt gedaan volgens de richtlijnen 650/640 van het keurmerk voor Goede Doelen organisaties, het Centraal Bureau Fondswerving. 

De jaarrekening wordt door een Register Accountant gecontroleerd en daarna op de website gepubliceerd.

ARK Rewilding Nederland doet geen beleggingen, anders dan tijdelijke investeringen in de aankoop van gronden die direct of indirect dienen voor de realisatie van natuurdoelen.

Voor een transparante en doelmatige besteding van de beschikbare middelen hanteert ARK Rewilding Nederland aanbestedingsregels. Waar van toepassing wordt de subsidieverordening van een overheid gehanteerd.

ARK Rewilding Nederland hanteert een klachtenregeling
Ook is er een externe vertrouwenspersoon.

 

 

 

 



 


 


 


 

ARK REWILDING NEDERLAND EN DE NATIONALE POSTCODE LOTERIJ 


 

  •  


 

OVER DE NATIONALE POSTCODE LOTERIJ – SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL   

De Nationale Postcode Loterij is voor ARK een belangrijke partner en financier. Sinds 1996 is ARK een van de 89 goede doelen van de Nationale Postcode Loterij. Sinds 2013 ontvangt ARK jaarlijks 900.000 Euro. Dankzij de Nationale Postcode Loterij en de deelnemers aan de Loterij kunnen wij ieder jaar weer veel projecten realiseren die bijdragen aan natuurontwikkeling in binnen- en buitenland. Deze middelen besteden we vooral aan vooruitstrevende natuurprojecten waarvoor elders lastig financiering te vinden is.

 

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.   

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,6 miljard euro aan mens en natuur geschonken. ARK Rewilding Nederland en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen samen met de Postcode Loterijen in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen de Postcode Lottery Group. De Postcode Lottery Group is met jaarlijks € 854 miljoen euro aan donaties één van de grootste private geldgevers aan goede doelen ter wereld. Goede doelen loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). 

 

Jaarlijks worden de cheques tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij jaarlijks organiseert. Daar worden ook de extra projecten bekend gemaakt die toegekend zijn uit de opbrengst van de extra trekkingen van de loterij. In de afgelopen jaren kreeg ARK achtmaal zo’n extra toekenning; Rewilding de Veluwe (2021) Grenzenloos Gulpdal, veilig door natuur (2017),  Geuldal, catwalk voor Europese topnatuur (2014)   (2010),  Nederlandse natuur in beeld (2009)  Nieuwe Goud van Thracië (2008), HIER (2008), Letland (2008). Rewilding Europe
In 2015 werd het Droomfonds toegekend: Natuurherstel Haringvliet


 

 


 

Organisatiestructuur

ARK Rewilding Nederland is een platte organisatie met een projectmatige aanpak. Het coördinatieteam van ARK bestaat uit de directeur, adjunct-directeur, het hoofd van het bedrijfsbureau en de senior projectleider communicatie. De directeur en de adjunct-directeur geven leiding aan de projectmedewerkers. Het hoofd van het bedrijfsbureau geeft leiding aan de medewerkers van het bedrijfsbureau. ARK voert in Nederland en daarbuiten diverse projecten uit. Medewerkers werken samen in projectteams, gecoördineerd door een projectleider. De projectleiders bespreken de aanpak en inhoud van het werk in het projectleidersoverleg, dat iedere drie maanden plaatsvindt.

Het bedrijfsbureau bevindt zich in Nijmegen. De meeste andere medewerkers werken vanuit huis en op of rond de projectlocaties. ARKers treffen elkaar in teambijeenkomsten, op de plenaire inhoudelijke themadagen en de jaarlijkse ARK-tweedaagse. Periodiek wordt een buitenlandse studiereis georganiseerd.

 


Beloningsbeleid

  • Raad van Toezicht

De leden van de Raad van Toezicht krijgen geen vergoeding voor de door hen verrichte werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in uitoefening van hun functie gemaakte en door de directie goedgekeurde kosten. De leden bepalen ieder voor zich of ze van dit recht gebruik willen maken. Als er onkostenvergoedingen zijn betaald, wordt dit zichtbaar gemaakt in de jaarrekening. Er worden geen leningen, voorschotten of anderszins garanties gegeven aan leden van de Raad van Toezicht.   

  • Directie

Het salaris van de directeur(en) ligt ruim onder de norm die gesteld wordt in de beloningsregeling van Goede Doelen Nederland. Jaarlijks is het genoten salaris van de directie te vinden in de jaarrekening. De jaarrekening is opgesteld conform richtlijn 640 en 650 voor de jaarverslaggeving en is voorzien van een accountantsverklaring. Het salaris en overige arbeidsvoorwaarden van de directie  worden vastgesteld door en kunnen alleen met goedkeuring van de Raad van Toezicht gewijzigd worden. Het salaris van de directie is opgenomen in het loongebouw van ARK Rewilding Nederland. In de secundaire arbeidsvoorwaarden is vastgelegd en omschreven welke onkosten vergoed worden aan medewerkers. Voor de directie gelden dezelfde voorwaarden als voor de overige medewerkers.

  • Medewerkers

ARK heeft een eigen loongebouw (zie bijlage) en secundaire arbeidsvoorwaarden. Een voltijds functie bij ARK Rewilding Nederland betreft 40 uur per week. De directie is eindverantwoordelijk voor het financieel beleid. De Raad van toezicht dient de jaarlijkse begroting goed te keuren. Medewerkers hebben recht van inspraak bij wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoort de pensioenregeling die voor de medewerkers is afgesloten en welke onkosten vergoed worden.

Meer informatie

Downloads