Hoe financiert ARK grondaankopen en inrichting?

Na aankoop van landbouwgrond volgt herinrichting en afwaardering van de landbouwwaarde. Dit financiert ARK deels uit eigen middelen en deels uit subsidies. De omgevormde landerijen worden bijna altijd overgedragen aan beherende organisaties.

ARK koopt grond meestal aan voor landbouwwaarde. Na de omzetting naar natuurgrond is het land in het economisch verkeer minder waard. Het land levert namelijk niks verkoopbaars meer op.  Waar een hectare landbouwgrond bijvoorbeeld 100.000 euro waard is, is een hectare natuurgrond nog maar 15.000 euro waard.

Voorfinanciering

ARK financiert grondaankopen voor en draagt daarmee ook een behoorlijk risico. Hoe zit dat in elkaar? De provinciale overheid dicht het gat tussen de landbouwwaarde en natuurwaarde uit de fondsen voor het realiseren van de NNN. Meestal is dit 85% van de landbouwwaarde van de grond. De provincie vergoedt ook een deel van de inrichtingskosten.

Die laatste 15% van de waarde en de andere kosten, die ARK niet vergoed krijgt (zoals een deel van de inrichtingskosten, beheer en menskracht) moeten we op andere manieren zien te dekken. Bijvoorbeeld uit donaties en andere overheidsgelden zoals budgetten voor betere waterkwaliteit en gelden voor CO2-vastlegging. En ARK ontvangt uiteraard ook geld door de natuurgrond uiteindelijk weer te verkopen aan een terrein-beherende organisatie

Warme onderhandelingen aan de keukentafel verlopen vaak makkelijker dan via een koude veiling.
Ger van den Oetelaar, programmaleider Het Groene Woud

Financiële risico’s

ARK moet vaak extern geld lenen om deze voorfinanciering te kunnen doen en de risico’s te dragen. Sommige gebieden die we gekocht hebben krijgen bijvoorbeeld helemaal geen natuur-bestemming. Dat betekent dat we in dat geval 100% van de waarde op andere manieren moeten zien te dekken. 
ARK vergroot het werkbudget en verlaagt het financiële risico door cofinanciering te realiseren via particulieren en overheden. Door bijvoorbeeld zelf partner te zijn in Europese grensoverschrijdende projecten met dezelfde doelen. Bovendien voeren we natuurcompensatie voor bedrijven en gemeenten uit en voegen daardoor nog meer hectares natuur toe. Zo wordt ook nog eens meer geld bijeengebracht voor de ontwikkeling van de streek.

ARK betaalt een goede prijs voor de grond.
Wim Baring, senior controller

Voor een gebiedsontwikkeling worden vooraf prestatieafspraken geformuleerd. Aan het eind van het programma legt ARK verantwoording af over de resultaten en ontvangt daarvoor de overeengekomen prestatievergoeding. Waar de prestaties niet gehaald worden, ligt het financiële risico dus bij ARK. Waar ARK boven verwachting presteert, ontstaan reserves waarmee die risico’s beperkt kunnen worden. In combinatie met duidelijke inhoudelijke beleidskaders en financiële randvoorwaarden weten we zo voortdurend waar we aan toe zijn en hebben we maximale speelruimte om de gewenste resultaten te bereiken. De rol van de overheid beperkt zich tot opdrachtgever die achteraf toetst. 

Hier lees je meer hoe je samen met ARK kunt werken aan rewilding

Direct naar het ARK Rewilding Fonds