ARK zet zich in voor het ontwikkelen van meer en wildere natuur. Dat doen we sinds 2011 onder meer door ‘gebiedsontwikkeling’, waarbij we (agrarische) grond opkopen die we vervolgens inrichten tot natuurgebieden. Daarmee dragen we bij aan de doelen van de provinciale overheden, die sinds 2011 verantwoordelijk zijn voor het vervolmaken van het Natuurnetwerk Nederland. Tot dusver hebben we op deze manier al meer dan 1600 hectare natuur ontwikkeld.
Inventarisatie
Onder elk gebiedsprogramma van ARK ligt een brede gebiedsvisie en van daaruit stellen we Landschaps-Ecologische Analyses (LESA’s) op. Die visie en analyses bepalen samen wat voor natuur we op welke percelen zouden willen ontwikkelen. Deels vallen deze percelen binnen de NNN. Maar ARK rekt soms ook de grenzen van het natuurnetwerk op door gebieden te kopen die grenzen aan de ingetekende NNN-percelen.
Hoe komt ARK eigenlijk aan de grond? Vooral nu er sprake is van ‘grondhonger’ in Nederland? Het komt geregeld voor dat grondeigenaren zelf hun eigen land voor rewilding aanbieden. Boeren, bedrijven en particulieren benaderen ARK vaak zelf.
Door onze jarenlange aanwezigheid in een gebied staan we goed bekend. In Slenaken kochten we bijvoorbeeld bijna 6 ha grond van een boer die wou stoppen. Nu heeft hij er natuur voor terug. En dat in zijn achtertuin.
Hettie Meertens; programmaleider Drielandenpark
In andere gevallen neemt ARK zelf initiatief. Dan maken we gebruik van de diensten van rentmeesters die grondeigenaren benaderen om te kijken of er interesse is in verkoop of ruiling van grond Ruil van percelen kan voor beide partijen gunstig zijn. Zo leverden boeren in het Kempen~Broek natte landbouwgrond in en kregen er drogere percelen voor terug die ARK eerder wist te verwerven. Die natte percelen zijn ideaal voor moerasnatuur en koppelen al bestaande natuurgebieden aan elkaar. De boer is blij met droger land.
Het is een taai maar interessant proces dat uiteraard niet zo zakelijk verloopt als vaak beschreven. Er komen soms teleurstellingen, veel emoties, maar gelukkig ook successen bij kijken.
Ralph Akkermans; programmaleider Het Groene Woud

Soms kan zelfs verplaatsing van grond een goede deal zijn. In de Ooijse Graaf breiden we binnendijkse moerasnatuur uit. De afgegraven vruchtbare grond komt ten goede aan een akkerbouwer in de buurt.
Voorbereiding en aankoop
Ter voorbereiding op een aankoop stelt ARK een Management Rapportage op (MARAP), een beschrijving van de gebiedspotentie en van de mogelijke risico’s. Als deze afweging gunstig uitpakt en de prijs overeengekomen is, stelt de rentmeester een koopcontract op tussen verkoper en ARK. De notaris zet deze onderhandse overeenkomst om in een akte van levering. Ten slotte wordt alles vastgelegd in het kadaster. De overeenkomst bevat vaak ook afspraken over het gebruik van de grond, zodat een boer bijvoorbeeld nog een jaar het gebied kan blijven gebruiken voor zijn of haar vee. Daarmee is de koop gesloten.
Hier lees je meer hoe je samen met ARK kunt werken aan rewilding