Ruigeplaatbos

Het Ruigeplaatbos in Hoogvliet is een bijzonder natuurgebied aan de rand van het eiland IJsselmonde. Omgevallen bomen markeren dit bos waar in het voorjaar spindotters en zomerklokjes bloeien en Schotse hooglanders open plekken onderhouden.

In 1997 raasde een windhoos over een deel van dit stadspark aan de oevers van de Oude Maas. Kruinen van forse populieren werden afgerukt als mikadostokjes. Ondertussen heeft de natuur zich weer hersteld. Sterker nog, er zijn plant- en diersoorten bijgekomen dankzij de storm! Spechten vestigden zich, oesterzwammen groeiden uit, het bos keerde in vliegende vaart terug, rijker dan ooit.
Door het vele dode hout is het Ruigeplaatbos een uitnodigend leefgebied voor paddenstoelen. En in de herfst komen allerlei soorten trekvogels - op weg naar het warme zuiden - hier even snoepen van de vele vlierbessen en bramen die dankzij de storm nu massaal in het Ruigeplaatbos groeien.

Op voorstel van ARK laat deelgemeente Hoogvliet een deel van het Ruigeplaatbos begrazen door Schotse hooglanders en laat ze dit stormbos verder helemaal met rust. Sinds die tijd ontwikkelt de natuur zich ieder jaar verder in dit schitterende gebied. Via een imposante vlonder van maar liefst 900 meter lengte dwars door het rietland kan de bezoeker – soms bijna aan den lijve – kennis maken met de dynamiek van de rivier. Bij hoog water en harde wind komt deze ‘boardwalk’ (gedeeltelijk) onder water te staan. Dit deel van het Ruigeplaatbos is in beheer bij stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Net buiten het park ontwikkelde ARK Natuurspeelplaats Ruige Plaat in de Heerlijkheid Hoogvliet. Deze fantastische plek, waar kinderen op een avontuurlijke manier met natuurlijke materialen fantastische avonturen konden beleven, is in juli 2010 overgedragen aan de gemeente Rotterdam. Op dit moment is de Natuurspeelplaats niet meer voor het beleven van natuuravonturen opengesteld.

Partners

  • Natuurspeelplaats Ruige Plaat
  • Natuurspeelplaats Ruige Plaat