Nieuwe Wildernis van ARK

26-09-2013

Een vos die jonge gansjes grijpt in een stukje wildernisnatuur waar dieren hun eigen gang gaan en je de kans loopt om grote grazers als edelherten en wilde paarden tegen het lijf te lopen. Het is te zien in de eerste grote natuurfilm in Nederland: De Nieuwe Wildernis. De film toont een jaar uit het leven van natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland. Wie na het zien van deze spectaculaire bioscoopfilm ook wil struinen in nieuwe natuur ofwel nieuwe wildernis, kan terecht in een van de gebieden waar ARK Natuurontwikkeling bij betrokken is.

Gelderse Poort en Beuningse uiterwaarden

Jungle-achtige ooibossen, moerassen en eilandjes vind je in het prachtige rivierlandschap langs de Waal bij Nijmegen. In de natuurgebieden grazen wilde runderen en konikpaarden. Bovendien heb je kans dat je bijzondere soorten ziet zoals zwarte stern en lepelaar. Er zijn geen paden, dus je kunt kriskras op zoek naar bevers of rivierplanten als klein vlooienkruid.
Op de website Dwaalfilm kun je thuis al genieten van het mooiste rivierlandschap van Nederland.

Het Kraansvlak

Een kudde zelfredzame wisenten bevolkt dit gebied in de Kennemerduinen in Noord-Holland. Ooit waren wisenten bijna uitgestorven in Europa, nu maken ze een voorzichtige comeback en zijn ze ook terug in Nederland. Uniek in Europa is dat ze niet worden bijgevoerd en ze leven in dit duingebied samen met koniks, damherten en ree├źn. Het gebied is toegankelijk voor publiek via het wisentenpad.

Rivierpark Maasvallei

Tussen Maastricht en Roermond is de grindrivier de Grensmaas de baas met zijn goede voedingsbodem voor prachtige flora en fauna. Met zijn bloemrijke graslanden en droge en natte grindbanken een ideale plek voor rondtrekkende grazers en bevers. Het gebied is het hele jaar vrij toegankelijk, ook buiten de paden.

Grenspark Kempen~Broek

Uitgestrekte moerassen, bossen, kraakheldere beekjes en open velden kenmerken het Kempen~Broek bij Weert. Wilde kat, otter en boomkikkers hebben het hier naar de zin. Je kunt er zelfs een nieuw runderras, de Tauros, aantreffen. Verlaat de paden en ontdek deze wildernis.

Natuurlijke processen

ARK zet zich in voor nieuwe robuuste wildernisgebieden waarin natuur de vrijheid krijgt en die vrij toegankelijk zijn voor mensen die er van willen genieten. Het resulteert in een ongekende rijkdom aan landschappen en de daarbij behorende flora en fauna. Onderling verbonden bieden de nieuwe natuurgebieden het noodzakelijke netwerk voor planten en dieren om zich te verplaatsen.

Meer informatie

Kennislinks