Beleef de Waal

22-05-2014

Zaterdag 24 mei vindt er in de uiterwaarden in Beuningen een informatiemarkt plaats. Verschillende organisatie, waaronder Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat, presenteren hun projecten en plannen rondom de Waal bij Beuningen. Er wordt door ARK onder andere informatie gegeven over de klimaatbuffer.

De informatiemarkt vindt plaats bij het Beuningse voetveer in de uiterwaarden en duurt van 10.00 uur tot 15.00 uur. Diverse partners presenteren hun programma‚Äôs, projecten en burgerinitiatieven waarmee ze bijdragen aan de ontwikkelingen in de Beuningse uiterwaarden. Onder andere de grote grazers van FREE Nature komen aan bod en het is mogelijk voor jong en oud om te struinen en andere activiteiten te ondernemen.De markt wordt opgeluisterd door live muziek. Daarnaast zijn er lokale (horeca-)ondernemers aanwezig waar met contant geld een hapje en drankje kunnen worden genuttigd. De toegang is gratis.

Ontwikkelingen Beuningse uiterwaarden

In 2013 is er in de uiterwaarden gestart met grootschalige kapwerkzaamheden om de doorstroom van de rivier bij hoog water te verbeteren. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer zorgen samen voor een goede balans tussen natuur en waterveiligheid. Vanwege de aanwezigheid van beschermde kamsalamanders is het werk tijdelijk stilgelegd. Door rekening te houden met de aanwezigheid van de kamsalamander kan er nu toch gegraven worden en zijn de werkzaamheden dit voorjaar weer voortgezet. ARK Natuurontwikkeling start aansluitend met de graafwerkzaamheden nabij de toegangsweg naar de Bunswaard. Hier wordt een klimaatbuffer aangelegd, de start van een nevengeul. In 2015 worden, waar nodig, nog bomen gekapt op particuliere gronden in de uiterwaarden. Vanuit het provinciale programma Waalweelde wordt uiteindelijk een nevengeul gegraven.

Waalweelde

De informatiemarkt in de uiterwaarden maakt deel uit van de boottocht die de gemeente Beuningen samen met de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en Staatsbosbeheer organiseert in het kader van het provinciale programma Waalweelde. Tijdens de boottocht worden de ontwikkelingen aan de zuidkant van de Waal bij Beuningen en Nijmegen toegelicht. Aanmelden voor deze boottocht kan niet meer. De laatste ontwikkelingen over WaalWeelde kunt u vinden op de website.