Boekpresentatie Kempen~Broek

06-11-2014

Midden op de Loozerheide vindt op 14 november de presentatie plaats van het boek ‘Het Kempen~Broek; op de grens van mens, natuur en landschap’. Dit boek is het eerste standaardwerk over het GrensPark Kempen~Broek. Het boek bevat 328 pagina’s over natuur, historie en landschap in het Kempen~Broek.
Ook vieren we deze dag de voltooiing van de inrichting van de Loozerheide en dragen we een nieuwe vogeltrektelpost over aan de vogelaars. Daarnaast wordt het eerste bruine toeristenbord onthult dat het Kempen~Broek ook langs de rijksweg A2 op de kaart zal zetten.

Image
Boek Kempen-Broek
Samen met uitgeverij Pictures Publishers hebben ARK Natuurontwikkeling en Regionaal Landschap Kempen en Maasland het Kempen~Broek in al haar facetten vastgelegd. Twee en een half jaar is intensief gewerkt aan het boek ‘Het Kempen~Broek; op de grens van mens, natuur en landschap’. Het GrensPark Kempen~Broek is een eigenzinnig gebied dat zich door zijn ligging, in Belgisch en Nederlands Limburg en in Noord-Brabant, niet aan grenzen stoort. Heidegebieden, beekdalen, bossen, graslanden en akkers scheidden de omliggende dorpen en steden van moeilijk doordringbare moerassen. Of beter verbonden, want eeuwenlang speelden deze gebieden een belangrijke rol in het leven van de bewoners.

Doordat grote delen van het Kempen~Broek pas laat werden ontgonnen en omdat een deel van de ontgonnen gronden weer werden verlaten, bleef deze grensstreek erg rijk aan bijzondere planten en dieren. Ook was het ruige gebied ooit een ideale schuilplaats voor bokkenrijders en smokkelaars. In een deel van het Kempen~Broek krijgt de natuur weer alle ruimte. Wilde paarden en runderen trekken er vergezeld van bevers en talloze vogels door de natte natuur. Het Kempen~Broek is een plek om ruimte te ontdekken en stilte te horen.

Het boek is een must-have voor iedere bewoner van de streek. Het boek kost €37,50 en is vanaf half november verkrijgbaar in de boekhandel, de webwinkel van kempenbroek.eu of via picturespublishers.nl. Op 14 november wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan Geert Gabriëls, wethouder van de gemeente Weert.

De afgelopen maanden is er ook gewerkt aan een nieuwe inrichting van de Loozerheide. Hierdoor ontstond een ideale uitgangssituatie voor een fantastisch natuurgebied in wording. Voor vogeltellers is een nieuwe uitkijkpost gerealiseerd. Tijdens de happening wordt de heuvel officieel overgedragen aan deze vogelaars. Boven op de heuvel komt een mooie verrassing voor de tellers.

En om de feestelijkheden compleet te maken wordt langs de autosnelweg A2 bij de afritten Weert-Noord en Budel een nieuw bruin toeristenbord onthuld. De duizenden mensen die dagelijks over deze snelweg rijden, zullen nu iedere dag weten dat ze door het Kempen~Broek rijden. 

Image
Boek Kempen-Broek