Edelhert keert terug

07-01-2014

In de vorige eeuw werd het edelhert uitgeroeid in de Bulgaarse Rhodopen. Vorige winter bracht New Thracian Gold de eerste edelherten terug in dit ruige gebied. In de afgelopen weken werden daar nog eens 12 herten aan toegevoegd.

De afgelopen maanden vonden twee transporten van edelherten plaats. Vanuit twee Bulgaarse natuurgebieden werden in totaal twaalf edelherten naar Studen Kladenec in de Oostelijke Rhodopen gebracht. Naast de acht, in de vorige winter, gebrachte dieren en de vier dit jaar geboren dieren, komt het totaal aantal edelherten hiermee op 24. De twaalf nieuwe dieren lopen nu tijdelijk in een uitwengebied in Studen Kladenec. In het voorjaar worden de herten uit hun tijdelijke verblijf losgelaten en kunnen de dieren zich aansluiten bij hun soortgenoten.

Edelherten kwamen vroeger in heel Bulgarije voor. In de vorige eeuw verdwenen ze uit de Oostelijke Rhodopen. De herten die al eerder werden uitgezet maken het uitstekend in hun nieuwe leefgebied. De herten maken onderdeel uit van de totale megafauna in dit gebied die onder andere bestaat uit damherten, wilde zwijnen, wolven en de in november geherintroduceerde wisenten.

Ter voorbereiding van dit laatste hertentransport was er afgelopen november een workshop, georganiseerd door het New Thracian Gold project, voor een twaalftal dierenartsen en bosbouwers om hen te leren goed om te gaan met de edelherten tijdens het verdoven, het transport en het feitelijke uitzetten. Edelherten uit Ropotama zijn tijdens deze workshop onder leiding van de Schotse edelhertendeskundige John Fletcher gevangen en vervoerd.

Het project New Thracian Gold wordt ondersteunt door ARK Natuurontwikkeling en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie

Kennislinks