Excursie Loozerheide 2014

11-02-2014

Natuurgebied de Loozerheide in het Kempen~Broek wordt groter en natter dankzij een grondruil van ARK Natuurontwikkeling met een agrariƫr en met het ministerie van Defensie. Met geld van de provincie Limburg kan ARK samen met Natuurmonumenten een groots nat natuurgebied ontwikkelen.

Om natte natuur te laten terugkeren gaat er de komende tijd het nodige veranderen op de Loozerheide bij Weert. Ten eerste wordt het grootste deel van de populieren gekapt. Ook wordt op voormalige akkers de bovenste laag landbouwgrond afgegraven. Zo keren de natte laagtes, die er vroeger ook waren, weer terug. En om het water niet te laten wegstromen worden er diepe sloten gedempt. Door vernatting en begrazing ontstaat een grote variatie in hoge en lage begroeiingen en ontstaat een afwisseling van kletsnat en gortdroog grasland. De Loozerheide is nu al een bijzonder soortenrijk gebied. In de toekomst zal het gebied nog spectaculairder worden.

Zelf zien?
Wie wil weten hoe de Loozerheide er nu uitziet en hoe het straks gaat worden is van harte welkom om mee te gaan met een excursie op zondag 23 februari 2014. De excursie vertrekt om 14.00 uur vanaf de Boshoverheideweg in Weert. Opgave verplicht bij Denis Frissen. Er zijn geen kosten aan deze excursie verbonden. Denk aan gepast schoeisel.