Geocache Steur

14-10-2014

ARK presenteert trots haar eerste eigen geocache ‘Beleef de Delta: Steur’. Tijdens een geocache verkrijg je door het oplossen van raadsels en opdrachten bepaalde coördinaten, die je uiteindelijk naar een schat (cache) leiden. Hoofdrolspeler in deze cache is de Steur, het gebied van de cache ligt aan de noordzijde van het Haringvliet. Je kan de cache downloaden op je smartphone.

De tocht loopt door de duinen en langs de rand van het water, zowel het zoete als het zoute. Er is ook een ontmoeting met de Haringvlietdam zelf. De steur zou hier heen en weer moeten kunnen zwemmen. De dam vormt een barrière, tussen enerzijds de rivieren met de paaigronden en anderzijds de zee waar veel voedsel is. Op zee moet de steur groot en volwassen worden, dat duurt lang, meer dan 10 jaar, dan keert hij terug naar de rivier om te paaien. Wat geldt voor de steur, geldt eigenlijk voor alle trekvissen. De Haringvlietdam is een onneembare passage, waarin ook met de opening van De Kier in 2018 maar mondjesmaat verbetering komt.

De steurcache is inmiddels al tientallen malen gelopen. Er staan enthousiaste commentaren op het weblog, zowel over de fraaie route als over het inhoudelijke verhaal. Dat een cache een verhaal vertelt komt vaker voor, maar een inhoudelijk natuurverhaal is veel zeldzamer. Gezien de positieve reacties, gaat ARK nog twee caches in dezelfde Beleef de Delta-reeks ontwikkelen. Met als eerste Deltasoort: de Platte oester! 

Contactpersoon

Meer informatie

Kennislinks