Nachtvlindernacht

20-06-2014

’s Avonds komt de natuur tot leven. Alles wat overdag verborgen leeft komt ’s nachts tevoorschijn. Zoals nachtvlinders die alleen in het donker actief zijn. Om deze, vaak prachtige, vlinders te zien organiseert ARK Natuurontwikkeling een nachtvlindernacht op de Loozerheide bij Weert op zaterdag 28 juni 2014.

De Loozerheide is een bijzonder gebied. Droge heide en vennen worden afgewisseld met begraasde graslanden waar volop bloemen bloeien. Door de grote afwisseling in begroeiing en in overgangen van nat naar droog komen hier bijzondere nachtvlinders voor.
Nachtvlinderexpert Lothar Rutten zal op 28 juni opstellingen maken van lampen en doeken waar de vlinders vervolgens op af komen. De natuurlijke rijkdom van de Loozerheide verzekert ons nu al van mooie soorten, zoals misschien wel de zeer zeldzame moerasspinner die in heel Nederland alleen hier leeft.

Opgeven voor deze bijzondere avond is niet nodig. Vanaf 22.00 uur staan de vlinderexperts klaar om u langs de verschillende opstellingen te leiden. De nachtvlindernacht duurt tot ongeveer 01.00 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken en mee te genieten. De ingang van de Loozerheide is langs de Kempenweg. Voor meer informatie kunt u terecht bij Ellen Luijks.

ARK is in de gemeente Weert één van de initiatiefnemers van een gebiedsontwikkelingsproject. Door middel van vrijwillige kavelruil krijgen natuur en landbouw de plekken waar beide het best tot hun recht komen. Zo ontstaat een aantrekkelijk landschap voor plant, dier en mens. Het project biedt tevens interessante mogelijkheden tot kavelruil voor agrariërs. In het project werkt ARK samen met Rentmeester van Soest en andere partners uit de streek, zoals natuurorganisaties, waterschap, agrariërs en gemeenten.