Tweede wilde kat gezenderd

15-10-2014

Op 15 oktober werd een tweede wilde kat gevangen en voorzien van een halsbandzender. Het dier werd gevangen in het Vijlenerbos in Zuid-Limburg. Het is een jonge kater die al zeker sinds juni in het gebied aanwezig is en regelmatig op beelden van een wildcamera verscheen.

ARK Natuurontwikkeling werkt in opdracht van de Provincie Limburg aan een plan dat er voor moet zorgen dat de wilde kat weer een plek krijgt in de Limburgse natuur. Het zenderen van wilde katten geeft belangrijke informatie over de manier waarop de dieren het Zuid-Limburgse landschap gebruiken, en daarmee over wat natuurorganisaties kunnen doen om de Zuid-Limburgse natuur nog aantrekkelijker te maken voor wilde katten. Al duidelijk is dat het aaneenschakelen van bosgebieden en het veilig passeerbaar maken van wegen belangrijke punten zijn.

In de Eifel en de Ardennen komt de wilde kat nog voor. Het gaat daar zelfs zo goed met de soort dat het beschikbare leefgebied vol begint te raken. De katten waarvoor geen eigen gebied meer beschikbaar is gaan op zoek naar nieuw leefgebied. Zuid-Limburg is een van de plekken waar deze dieren op hun omzwervingen terecht komen.

Benieuwd naar de onderzoeksresultaten van het zenderonderzoek? Kijk dan regelmatig op www.ark.eu. Of bekijk het lijstje met veelgestelde vragen en antwoorden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anke Brouns, telefoonnummer 06-23340793.

Onderstaande tekening is gemaakt door Jeroen Helmer/ARK Natuurontwikkeling en komt uit de Roofdieren veldgids.

Image
Roofdieren Veldgids Wilde kat