Haagse en Westlandse kinderen beleven Zandmotor

22-10-2015

De Zandmotor bij Ter Heijde is in 2011 aangelegd als vernieuwende manier om de kust te beschermen. Lang niet iedereen uit de omgeving is er echter bekend mee. Een reden om scholen uit te nodigen dit nieuw stukje Zuid-Holland te komen ontdekken. ARK Natuurontwikkeling is in 2013 gestart met veldlessen op de Zandmotor, met financiƫle steun van een sponsoractie van een familie. Dit jaar werden de buitenlessen door ARK georganiseerd en begeleid in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Image
Zandmotor bij Ter Heijde

In 2015 hebben bijna 600 schoolkinderen en begeleiders de Zandmotor bezocht tijdens een buitenles. Met opdrachtkaarten en andere veldlesmaterialen werd bekeken hoe op de Zandmotor nieuwe duinen ontstaan, terwijl het zand aan de zeekant door de stroming meegenomen wordt om elders weer zandbanken te vormen. Vogels vinden er een plaats om te rusten en op zoek te gaan naar voedsel.  Met behulp van garnalennetjes wordt duidelijk waar de vogels naar op zoek zijn. In de luwte van de zandbanken zit het vol met jonge vissen, krabben en andere zeediertjes.

Image
Veldles op de Zandmotor

Voor sommige kinderen zijn de veldlessen een eerste strandervaring. Anderen komen vaker op het strand, maar de Zandmotor is nog net even anders. Het verslag van de veldlessen in 2015 staat nu online.