IJsselmonde op Waarneming.nl

12-10-2015

Een bijzondere vogel, vlinder, plant of paddenstoel gezien? Heel Nederland weet even later waar dat is. Door waarnemingen door te geven via speciale apps of websites, dragen burgers massaal bij aan het in kaart brengen van natuur- en milieuverschijnselen. Voor veel natuurliefhebbers is het allang niet meer nieuw, een waarneming doorgeven via de smartphone tijdens een wandeling in het veld, of achteraf op de computer. Een buffelkopeend op IJsselmonde gezien? Een paar minuten later kan heel Nederland de plaats aanwijzen. Een dagpauwoog in je tuin gezien? Het staat zo op internet.

Op de website Waarneming.nl geven burgers uit het hele land hun waarnemingen van vogels, libellen, vlinders, sprinkhanen en andere diergroepen door. De website werd in 2004 opgericht door vogelaars en richtte zich in eerste instantie alleen op vogels. Dagelijks stromen duizenden waarnemingen binnen, wat opgeteld uitkomt op enkele miljoenen per jaar. Er zijn inmiddels meer dan 35 miljoen waarnemingen geregistreerd. De meeste worden gedaan door vrijwilligers, maar ook professionals van natuurbeschermingsorganisaties en adviesbureaus zijn aangehaakt. Inmiddels heeft regio eiland IJsselmonde een eigen website ijsselmonde.waarneming.nl. Het is een onderdeel van Waarneming.nl . Uiteindelijk wordt alle informatie opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna.

IJsselmonde is niet het eerste gebied waar ARK actief is met een eigen waarnemingenscherm, zo zijn ook alle waarnemingen in bijvoorbeeld de Maashorst, Kempen~Broek en Gelderse Poort makkelijk op te zoeken.