Schotse hooglanderkalfjes langs de Koedood

14-12-2015

Het lange wachten op nieuw leven in het natuurgebied langs het riviertje de Koedood is eindelijk beloond. De kudde Schotse hooglanders is sinds begin december uitgebreid met twee kalfjes.

De kudde bestaat nu uit drie volwassen dieren. Op 6 december is er een stierkalfje geboren en op 8 december een koekalfje.
Dat het 3 jaar heeft geduurd voordat er kalfjes kwamen, bleek te komen doordat de vorige stier onvruchtbaar was. In februari is die vervangen door een nieuwe stier en het was vrijwel meteen raak. Dat de kalfjes zijn geboren in de winter maakt niet veel uit. Ze hebben een dikke bontjas en drinken voorlopig bij hun moeder. Voor de moeders is er ook meer dan genoeg te eten en ze hebben een goede vetreserve.

Image
Kalf Koedood

Voor de bezoekers geldt dat het geweldig is om de kalfjes te zien lopen. Ga vooral kijken in het gebied, maar gun de koeien met de kalveren ook rust. Houdt minimaal 25 meter afstand, verstoor de kudde niet en houdt de hond aan de lijn. Het kan zijn dat de kalfjes niet bij de kudde zijn. Kalfjes liggen net als kalfjes van herten en ree├źn regelmatig verstopt in de natuur. Vind je een kalf, laat het dan met rust. De koeien zijn in de buurt en zoeken hun kalfjes geregeld op om te zogen.