Eerste buitenles van 2016 in de Groene Poort

11-05-2016

Maandagochtend 9 mei, net na de meivakantie, beleefde groep 7 van basisschool de Bongerd uit Zuidland de eerste buitenles van 2016 langs de oever van het Scheur, aan het begin van de Landtong Rozenburg. De allereerste buitenles op deze plek was een zonovergoten succes.

Image
Kwallen vangen in de Groene Poort door basisschool de Bongerd

De komende jaren ontstaat in dit gebied een nieuw stuk natuur, doordat de koppen van de kribben met elkaar worden verbonden. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van grof puin uit de havens of andere sloopprojecten in de omgeving.

Achter deze langsdammen ontstaat een luwe plek, die onderstroomt bij vloed en gedeeltelijk droog ligt bij eb. Dit vormt een ideale plek voor jonge (zee)diertjes om op te groeien, waardoor ze ook weer een voedselbron vormen voor andere dieren. Trekvissen, zoals de steur, kunnen er wennen aan de verschillen tussen zoet en zout of even pauzeren tijdens hun trektocht, evenals talloze trekvogels.

Een uniek natuurproject aan het begin van de Rotterdamse haven, dat de naam Groene Poort heeft gekregen. Het project maakt onderdeel uit van getijpark Rotterdam, want op meer plekken in Rotterdam zullen de komende jaren groene gebieden op de kaart worden gezet. Niet alleen een winst voor dieren en planten, maar ook voor mensen. Die kunnen er van genieten en ontdekkingen doen, zoals de kinderen die tijdens een buitenles het gebied voor het eerst ontdekken.

De Groene Poort is een van de gebieden waar ARK veldlessen voor basisscholieren verzorgt. Kijk voor alle gebieden op deze pagina.