Gemerkte steur gevangen

13-04-2016

Op 6 april is voor de kust van Kijkduin een steur gevangen door beroepsvissers. Na onderzoek door Sportvisserij Nederland bleek deze gemerkte vis op 27 oktober 2011 in de Elbe te zijn uitgezet door het Duitse International Gesellschaft zur Rettung des Störs.

De Dirkje (Tholen 10) was op woensdag 6 april voor de kust van Kijkduin aan het vissen toen er een opmerkelijke vangst aan boord kwam. Schipper Edwin van Tienen – de zoon van bondscoach Arthur van Tienen, die de herenploeg kustvissen onder zijn hoede heeft – zag direct dat het hier een steur en dus een bijzondere vissoort betrof. Hij noteerde het nummer van het merkteken (06533) en meldde dit vervolgens bij Sportvisserij Nederland, Wereld Natuur Fonds en ARK.

Image
Gemerkte steur

Nader onderzoek in internationale visserijkringen gaf aan dat deze vis op 27 oktober 2011 in de Elbe is uitgezet. Toen het Duitse International Gesellschaft zur Rettung des Störs de vis losliet was deze nog een stuk kleiner. De steur was toen slechts 13 centimeter land en 14 gram zwaar. De vis is na de vangst niet gemeten en gewogen, maar Duitse steurexperts schatten de vis 98 centimeter lang en zo’n 4.6 kilo zwaar.

Ook in Nederland zijn de afgelopen jaren steuren uitgezet. Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK hebben in 2012 en 2015 in totaal honderd jonge steuren uitgezet in de Rijn. Al deze vissen zijn voorzien van een merkteken, zodat terugvangsten door sport- en beroepsvissers kunnen worden gemeld. Aan de hand hiervan wordt inzicht verkregen hoe het de vissen vergaat en welke migratiebewegingen ze vertonen. Inmiddels zijn er van deze steuren veertien exemplaren teruggemeld: een door een sportvisser, de rest werd door beroepsvissers gevangen.

Contactpersoon