Natuuravontuur met OBS De Kubus

12-08-2016

Op 13 juni kregen groep 7 en 8 van OBS De Kubus locatie Heindijk een presentatie over een bijzondere plek in Rotterdam: het Eiland van Brienenoord. De leerlingen waren nog nooit op dit eiland geweest, terwijl het maar 3,5 kilometer van school ligt. Nieuwsgierig geworden door deze presentatie, hadden de kinderen beslist zin in een stoere ontdekkingstocht in de wilde natuur, midden in Rotterdam.

Image
Veldles Eiland van Brienenoord

De volgende dag al begon het ‘echte werk’: een stoere natuurstruintocht! Bij de brug kregen de kinderen per groepje een schoudertas. Deze tassen zijn gevuld met opdrachtkaarten, zoekkaarten en onderzoeks­materialen zoals verrekijkers en loeppotjes. De materialen konden worden aangeschaft dankzij een donatie van Van Oord Dredging and Marine Contractors bv, de ‘buurman’ aan de overkant van de Nieuwe Maas. Meteen na de brug begon het struinen, want op het eiland mag je ook buiten de paden lopen. Dat deden de meeste kinderen eerst wat onwennig, maar een aantal was meteen enthousiast en zocht zelf zijn weg door de begroeiing. Het begon te regenen, maar daar werd niet over geklaagd. En opeens waren daar de Schotse hooglanders! Behoedzaam liep de groep er naartoe en bleef op gepaste afstand staan. Toch wel indrukwekkende dieren!

Het avontuur ging verder, naar de Van Brienenoordbrug. De meeste kinderen waren hier meer dan eens overheen gereden, maar nog nooit onderdoor gelopen. De verrekijkers uit de struintassen werden goed gebruikt; er was van alles te zien (en te horen!). Als sluitstuk is nog een stuk door het vloedbus gestruind, waar de wortelkluiten van omgevallen wilgen zorgden voor spannende hutten.

ARK werkt samen met de gemeente Rotterdam en andere partners aan het project Rivier als Getijdenpark. In gebieden als Eiland van Brienenoord en de tegenoverliggende Polder De Esch wordt meer en rijkere getijdennatuur gerealiseerd. Rotterdammers zijn van harte welkom om van die nieuwe natuur te genieten, er te wandelen, te picknicken, vissen of fietsen.