Natuurbegeleiders gezocht

08-08-2016

Kinderen iets leren over de natuur en hen daarna die natuur laten beleven: dat gaan de natuurbegeleiders doen die opgeleid worden door de Natuurvereniging IJsselmonde en ARK Natuurontwikkeling.

Samen ontdekken

Struinen, genieten, ontdekken, verwonderen – kinderen bij de natuur betrekken is een van de speerpunten van beide organisaties. En daarvoor zijn vrijwilligers nodig, die ook wel natuurbegeleiders worden genoemd. In september start een training voor deze toekomstige begeleiders. Zij gaan vooral aan de slag in de Zuidpolder van Barendrecht en bij de Koedood.

Image
Klimaatbuffer IJsselmonde

Wat vragen wij?

De natuurbegeleiders moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat ze onder schooltijd beschikbaar kunnen zijn. Zij moeten het bovendien leuk vinden om presentaties te verzorgen voor klassen en graag groepen begeleiden in de natuur. Vanzelfsprekend vinden ze het ook leuk om met kinderen om te gaan.

Kennis van de natuur is niet per se nodig. De buitenlessen zijn vooral gericht op beleving. Na de voorbereidende les in de klas gaan de kinderen de natuur in. Hier gaan de kinderen in groepjes aan de slag. Samen met begeleidende ouders voeren zij opdrachten uit, waarbij ze gebruik maken van allerlei onderzoeksmaterialen, zoals verrekijkers, loepjes, schepnetten en insectenzuigers. De opdrachten worden uitgevoerd tijdens het struinen. De kinderen hoeven niet op een pad te blijven en kiezen zelf waar ze de opdrachten uitvoeren. Daarom is het ook belangrijk dat de natuurbegeleiders goed ter been zijn.

Over de training

Om een goede natuurbegeleider te worden, wordt eerst een training gegeven. De training beslaat 4 vrijdagmiddagen in september van 13.00 uur tot circa 16.00 uur. De twee theorielessen op 2 en 23 september worden gegeven bij Kinderboerderij de Molenwei, Brammerstraat in Rotterdam-Charlois. Op vrijdagmiddag 9 september gaan we na een korte theoretische inleiding met de leskarren aan de slag In Rhoon aan Poelweg 1. Op vrijdagmiddag 30 september gaan we aan de slag met een kanotocht vanaf de Kleine Duiker in Barendrecht.

Neem voor meer informatie contact op met John Schepers via het telefoonnummer 0180-617320 of mrjschepers@hotmail.com.

Kosten: gratis voor leden van NVIJ en IVN. Niet leden betalen €12,50, inclusief één jaar lidmaatschap. Aanmelding: info@natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

Meer informatie

Kennislinks