Samenwerking met Rewilding Europe verlengd

27-01-2016

Rewilding Europe en ARK Natuurontwikkeling hebben vandaag hun partnerschap dat in 2010 startte verlengd. Een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst voor de komende drie jaar werd ondertekend.  Samen werken we verder aan onder andere de ontwikkeling van  de European Wildlife Bank en het European Rewilding Network. Ook bekijken we of Dood doet Leven tot Europees niveau opgeschaald kan worden.

Rewilding Europe werd in 2010 opgericht en ARK was een van grondleggers van dit initiatief. Een belangrijk onderdeel van de samenwerking was het project De Groene Schatkamers van Europa. Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij aan ARK en succesvol afgesloten in 2015.

Twee belangrijke onderdelen die Rewilding Europe samen met ARK heeft ontwikkeld zijn de European Wildlife Bank en het European Rewilding Network. De European Wildlife Bank komt voort uit het Kuddefonds van ARK en bevat nu meer dan 400 dieren waaronder wisenten, taurossen en wilde paarden. Deze dieren grazen inmiddels in 12 natuurgebieden in 7 landen. Het European Rewilding Network groeit gestaag door. Er zijn nu 44 aangesloten leden, met een totale oppervlakte van meer dan 2,2 miljoen hectare, verdeeld over 20 landen.

Image
Wisent Kraansvlak

“In de samenwerking met Rewilding Europe profiteren beiden. ARK heeft er baat bij om onderdeel te zijn van een groot Europees initiatief en kan gebruik maken van het bereik en de kennis van Rewilding Europe,’’ aldus Petra Souwerbren, directeur van ARK. ‘’Tegelijkertijd kan Rewilding Europe gebruik maken van onze kennis, ervaring en mankracht.’’

Frans Schepers, directeur van Rewilding Europe: “Een boeiend en belangrijk nieuw onderdeel in onze hernieuwde samenwerking met ARK zou Dood doet Leven kunnen zijn. Honderden aaseters, van kleine insecten tot grote zoogdieren en vogels zouden hiervan kunnen profiteren. ARK heeft gepionierd met het Dood doet Leven project en dit zou van grote waarde kunnen zijn in onze rewilding gebieden.’’

Image
Monniksgieren, foto: Juan Carlos Munoz / Rewilding Europe

Naast bovengenoemde activiteiten zal de gezamenlijke inspanning doorgaan om een formele wildstatus te verkrijgen voor vrij rondtrekkende paarden in Bulgarije, zullen we studenten blijven werven voor stages bij Rewilding Europe en zal ARK tekenaar Jeroen Helmer opnieuw artist impressions van gebieden en sleutelsoorten maken. 

Meer informatie is te vinden op de website van Rewilding Europe.