Tweede leefgebied Exmoor pony op De Maashorst

26-04-2016

Op 26 april zijn zeven Exmoor pony’s naar de Maashorst gebracht. De paarden (twee oudere merries, vier jonge merries en een jonge hengst) zijn losgelaten in het wengebied van de wisenten, gelegen in Uden en Landerd. Er waren al Exmoors aan de noordkant van de Maashorst in Herperduin en nu dus ook aan de zuidkant van de Maashorst.

Herkomst van de Exmoor pony’s

De voor de Maashorst geselecteerde paarden zijn afkomstig uit natuurgebieden in Friesland, Utrecht en Gelderland. Ze hebben al aan elkaar kunnen wennen doordat ze samen enkele weken in Keent, gemeente Oss, hebben doorgebracht.

Over de Exmoor pony

Exmoor pony’s zijn wilde paarden die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Engeland. Ze zijn jaarrond zelfredzaam, dat wil zeggen dat zij doorgaans geen menselijke hulp nodig hebben voor bijvoorbeeld medicijnen en voedsel of hulp bij bevalling. Hun (graas-)gedrag past goed bij het zand- en kalklandschap van De Maashorst. De dieren leven in natuurlijke kuddes en gaan goed samen met recreanten.

Image
Exmoor

De komst van de Exmoor pony’s is mogelijk gemaakt door de vier Maashorstgemeenten, Staatsbosbeheer, ARK Natuurontwikkeling, stichting Taurus en Rewilding Europe. Professionele kuddebeheerders van FREE Nature houden samen met vrijwilligers toezicht op de dieren.

Contactpersoon