In aanbouw: de Speelsteur

14-04-2017

Het is bijna zover! De eerste steur die vanuit zee het Haringvliet bereikt. ARK werkt aan een grootse Speelsteur bij restaurant Zoet of Zout aan de Haringvlietsluizen. Met dit bijzondere speeltoestel vragen we aandacht voor het belang van de steur en andere trekvissen zoals zalm, paling en haring. Naar verwachting kunnen kinderen vanaf juni spelen op de steur.

Image
Speelsteur

Om te kunnen overleven, moeten trekvissen vrij tussen rivier en zee kunnen pendelen. Steur, zalm en andere trekvissen worden geboren in de beken en rivieren van Europa en zwemmen daarna naar zee om op te groeien. Eenmaal volwassen trekken ze weer terug de rivier op om zich voort te planten. Op plekken waar dammen en sluizen die overgang blokkeren, stoten vissen hun neus.

Image
De bouwers en hun speelsteur

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Dit betekent meer ruimte voor trekvissen en voor de  deltanatuur die hoort bij de bescheiden brakwaterzone die dan ontstaat aan de westkant van het Haringvliet. 

Het Droomfondsproject Haringvliet loopt vooruit op de kansen die de Kier biedt. ARK werkt binnen het Droomfonds aan de terugkeer van schelpdierbanken en de terugkeer van de steur. Daarnaast realiseert ARK fysieke plekken langs het Haringvliet waar een verhaal over een natuurlijke delta wordt verteld. De Speelsteur bij Zoet of Zout is één van die plekken.
 

Meer informatie

Kennislinks