Eerste Brabantse bronst in anderhalve eeuw

24-08-2017

Vanaf half september organiseren Brabants Landschap en ARK bronstexcursies naar de edelherten in Het Groene Woud. Deze koningen van het woud worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken.

Spectaculair schouwspel

De mannelijke herten strijden tijdens het jaarlijkse paringsritueel om de gunst van de hindes. Dit gaat gepaard met het onvergetelijke burlen en af en toe wapengekletter van vechtende herten. Het streven van de mannetjes is om de vrouwtjesroedel volledig voor zich te winnen en te dekken. Met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes - een mengsel van urine en geursecreet - proberen ze hun slag te slaan.

Image
Edelhert. Foto: Bob Luijks

Bronst en burlen in Brabant

Het leefgebied van de edelherten in De Scheeken tussen Best en Liempde, onderdeel van Het Groene Woud, is voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw weer het decor voor het indrukwekkende schouwspel van de bronst. Sinds dit voorjaar leven hier vier herten en negen hindes. Met hun gegraas en geschil zorgen deze grote grazers voor nog meer afwisseling in het gebied. In juni zijn ook de eerste Brabantse edelhertenkalfjes geboren. Ze groeien goed en vinden voldoende dekking in het 300 hectare grote edelhertengebied. De kans dat bezoekers een kalfje zien, is klein. Dit in tegenstelling tot de bronstige herten.

Bronstexcursies

Tussen half september en half oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Omdat het de eerste Brabantse edelhertenbronst in anderhalve eeuw is, wordt het spannend wat we allemaal te zien krijgen. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling. Ook lopen gidsen van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) mee om ervaring op te doen. Deze gidsen gaan in de toekomst vanuit het bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd excursies begeleiden naar de edelherten in Het Groene Woud.

Het volledige overzicht met excursiedata is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl. Voor alle excursies geldt dat deelnemers zich verplicht dienen aan te melden en er een maximum is van 20 personen per groep. Deelname kost 4 euro  per deelnemer en is gratis voor beschermers van Brabants Landschap.

Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

Contactpersoon