Film De Levende Rivier in openluchtbioscoop Brienenoord

01-05-2017

Gratis én lekker buiten van de prachtige bioscoopfilm Levende Rivier genieten? Omringd door de riviernatuur die filmer Ruben Smit voor het witte doek vastlegde? Grijp een stoeltje, kleedje en wat lekkers uit de kast en kom op zondag 21 mei naar het Eiland van Brienenoord. Aan de oostkant van het eiland, pal naast Volkstuinvereniging Van Brienenoord, vertonen ARK Natuurontwikkeling en het Zuid-Hollands Landschap deze film in het kader van het festival Fête de la Nature.

Image
Ruben Smit, maker van De Levende Rivier

De Nieuwe Maas: Levende Rivier pur sang

Het is niet voor niets dat Eiland van Brienenoord gastheer is voor de film. Het eiland is gevormd door het kloppend hart van Rotterdam: de Nieuwe Maas. Hier wisselen eb en vloed elkaar tweemaal daags af en boetseren zo aan de getijdengeul van het eiland. Spindotter, lepelaar, stekelbaars en steltlopers profiteren daarvan. Maar ook de mens kan volop genieten van wat de getijdennatuur van Brienenoord te bieden heeft.  

Video URL
Trailer Levende Rivier

Fête de la Nature

ARK en het Zuid-Hollands Landschap nodigen mensen uit om juist tijdens Fête de la Nature te genieten van wat het eiland biedt aan getijdennatuur. Om te benadrukken dat de rivier een belangrijke levensader is, vertonen zij zondag 21 mei in de open lucht de film ‘Levende Rivier’ van Ruben Smit. Deze natuurfotograaf en filmmaker, bekend van de film ‘De Nieuwe Wildernis’, peddelde met zijn kano de Rijn af, vanaf de Steenwaard bij de grens met Duitsland, via het Haringvliet tot in de Noordzee. Tijdens Fête de la Nature worden overal in Nederland op zaterdag 20 en zondag 21 mei verrassende en feestelijke activiteiten in de natuur georganiseerd.

Rivier als Getijdenpark

Het Eiland van Brienenoord is één van de locaties van het programma ‘Rivier als Getijdenpark’. In dit programma werken onder andere ARK Natuurontwikkeling, het Wereld Natuur Fonds en het Zuid-Hollands Landschap, onder aanvoering van gemeente Rotterdam aan de terugkeer van getijdennatuur in de stad. Immers, in Rotterdam mondt één van de grootste rivieren van Noordwest-Europa - de Rijn - in zee uit via de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Toch merken bewoners en bezoekers daar nauwelijks wat van. De voormalige havenkades zijn recht en hard, met op slechts een paar plaatsen ruimte voor de zo bij getijdennatuur kenmerkende strandjes en flauw oplopende oevers. Terwijl de dynamiek van eb en vloed en de overgang van zout zeewater naar zoet rivierwater kansen biedt voor unieke, op veel plaatsen verdwenen getijdennatuur.

Eiland van Brienenoord is één van de gebieden waar Rivier als Getijdenpark met landschappelijke ingrepen meer ruimte biedt aan getij. Dat is belangrijk voor de leefomgeving van heel veel soorten dieren en planten. Maar vooral voor trekvissen zoals zalm, paling en steur.

Praktische informatie

Op zondag 21 mei is er een voorstelling om 14.30 uur en om 16.00 uur. De film duurt ruim een uur en is geschikt voor alle leeftijden. De voorstelling is gratis.

U bereikt de openluchtbioscoop door op het eiland richting Van Brienenoordbrug te lopen, via het asfaltweggetje over het eiland of door het bos langs de oever van het Zuiddiepje.

U mag niet met de auto het eiland op. Parkeren kan langs het Hoendiep en elders op het bedrijventerrein.