Haringvliet Expeditie weer van start

01-06-2017

Zaterdag 3 juni gaat de Haringvliet Expeditie weer van start! Na een succesvolle pilot in 2016 wordt, in opdracht van het Droomfondsproject Haringvliet, ook in 2017 door Waterbus gevaren naar het Haringvliet. In de periode 3 juni tot en met 22 oktober vaart Waterbus een gevarieerde dienstregeling op verschillende dagen vanuit Rotterdam en Dordrecht. In de maand juni vaart Waterbus in de weekenden op zaterdag vanuit Rotterdam en op zondag vanuit Dordrecht. In de zomervakantie wordt zelfs van dinsdag tot en met zondag gevaren. Kijk voor de exacte dienstregeling, vaardagen en afmeerlocaties op www.waterbus.nl/haringvliet. Anders dan voorgaand jaar kunnen reizigers voor Haringvliet Expeditie alleen online een ticket bestellen, waarmee je verzekerd bent van een plek aan boord. In afwachting van de realisatie van het nieuwe ponton in Willemstad doet Waterbus Willemstad alleen aan op zondag 4, 11 en 25 juni. 

Droomfondsproject Haringvliet

De vaarverbinding naar en over het Haringvliet maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet en komt mede tot stand door de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland. Het Haringvliet is een bijzonder natuurgebied op steenworp afstand van steden als Rotterdam en Dordrecht. Een delta die door miljoenen trekvogels wordt gebruikt als belangrijke tussenstop voor de lange tocht van de noordelijke toendra’s naar Zuid-Europa en Afrika én omgekeerd. Waar het zomers wemelt van de grote sternen en de lepelaars, maar ook de majestueuze vis- en zeearend regelmatig overvliegen. In 2018 gaan de sluizen van de Haringvlietdam op een kier en kunnen vissen, zoals de zalm en steur weer tussen zee en rivier trekken. Zes natuurorganisaties waaronder ARK Natuurontwikkeling grijpen dit moment aan om met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij het Haringvliet ecologisch én economisch een impuls te geven.

Image
Waterbus

Lokale economie versterken

Met gerichte maatregelen voor natuurherstel en toerismeontwikkeling sorteren de zes natuurorganisaties voor op de opening van de Haringvlietsluizen. Het Haringvliet wordt weer het belangrijke internationale knooppunt voor trekvogels en -vissen. En we zorgen ervoor dat mensen de unieke natuur die ontstaat kunnen beleven. De vaarverbinding naar en over het Haringvliet is daar een voorbeeld van. Bas Roels, adviseur Zoetwater bij het Wereld Natuur Fonds en projectleider van de vaarverbinding Haringvliet: “Met het Droomfondsproject Haringvliet willen we niet alleen investeren in natuur en landschap, maar ook bijdragen aan de leefbaarheid en lokale economie op de Zuid-Hollandse eilanden. De vaarverbinding vanuit Rotterdam en Dordrecht en de nieuwe stroom recreanten die dat teweegbrengt, kan de lokale horeca en toerismesector versterken. We roepen ondernemers op daarop in te springen.”

Waterbus

De Waterbus doet verschillende bestemmingen aan op het Haringvliet: Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad en het natuureiland Tiengemeten. Ook wordt er vanuit Rotterdam een tussenstop gemaakt in Oud-Beijerland en Spijkenisse. Eric Schipper, directeur van Aquabus BV waar de Waterbus onderdeel van uitmaakt, is blij met het voortzetten van de pilot in 2017 “Het Haringvliet ligt op steenworp afstand van Rotterdam en Dordrecht. De reis via het water is niet alleen een leuke beleving, maar tegelijkertijd ontlasten we daarmee ook het lokale wegennet.”