Wilde narcissen langs de Belgische Geul

12-04-2017

Bijzondere vondst vorige week in het Belgische Geuldal, tussen Sippenaeken en Plombières. ARK-medewerker Hettie Meertens kon haar geluk niet op toen ze er drie bloeiende wilde narcissen ontdekte, twee in het grasland en een in het bos. Ze ging nog speciaal de volgende dag terug met een naslagwerk om te checken of het geen verwilderde tuinplantjes waren. Conclusie: ze waren écht wild.

Image
Wilde narcis in het Hohnbachtal

Koeien voor het bloeien

De bloeier in het bos stond tussen vele tientallen niet-bloeiende narcissen aan de voet van het hellingbos. Vanaf juni 2017 wordt dit bos meegenomen in de begrazing van de omliggende graslanden, met kleine aantallen runderen, jaarrond. Hopelijk is de mest van de runderen net dat duwtje in de rug voor al die andere narcissen, en bloeien ze in 2018 massaal. Hoe mooi dát is, laat het Hohnbachtal zien, een zijdal van de Geul enkele kilometers verder stroomopwaarts bij Kelmis.

Video URL
Hellingbos in het Hohnbachtal

Overigens zijn de narcissen niet de enige bloeiers langs de Geul. Ook de vingerhelmbloem, de zinkboerenkers, de dotterbloem en de bosanemoon staan nu massaal in volle bloei. Hettie ontdekte zelfs een bloeiende zeldzame gele anemoon. 

Bovenstroomse Gueule

ARK beheert samen met de Waalse natuurorganisatie Natagora 3-4 kilometer aaneengesloten beekoever in het Belgische Geuldal. Natuur houdt immers niet op bij de grens. Bij ons is het riviertje de Geul heel bijzonder in het kleine stukje heuvelland waar we als Nederland zo trots op zijn, maar de Belgen vinden hun ‘Gueule’ best gewoon. Maar dat bovenstroomse Belgische deel heeft natuurlijk wél veel invloed op onze Geul. Daarom wordt dit stukje Geuloever sinds 2014 beschermd en verder ontwikkeld met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Video URL
Dwaalfilm.eu_Sippenaeken_uitzetten_runderen

Meer video's over het Geuldal zijn te bekijken in de Dwaalfilm.

Wie zelf op pad wil in het Belgische, of Nederlandse Geuldal kan dat het beste doen met de fraaie wandelkaart Dwalen langs de Geul, voor slechts 3 euro te koop.

Tekst: Marjel Neefjes, Communicatiebureau de Lynx

Contactpersoon