Wolf op de Veluwe

19-10-2017

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolven in Nederland en Lupus Institut uit Duitsland bevestigd dat het om een wolf gaat.

Het is dit jaar voor de derde keer dat een wolf met zekerheid gesignaleerd is in Nederland. In maart werd een wolf doodgereden op de A28 bij Hoogeveen en in augustus zijn twee schapen door een wolf doodgebeten in Groningen.  Ook de jaren daarvoor zijn wolven in Nederland waargenomen. In augustus 2016 poepte een wolf op klaarlichte dag op een veld nabij Beuningen, Overijssel en in maart 2015 zwierf door Drenthe en Groningen een wolf die in Duitsland al de bijnaam Wanderwolf had gekregen.

De terugkeer van wolven naar Nederland wordt gevoed door de Duitse wolvenpopulatie. Alleen al in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen leven 14 wolvenroedels.  De nieuwste roedel bevindt zich nabij Barnstorf, op zo’n 90 kilometer van de Nederlandse grens. 

In de oostelijke delen van Nederland vinden wolven een vergelijkbaar landschap met grote delen van Duitsland. Uit modelonderzoek bleek in 2012 al dat er in Nederland ruimte is voor minstens 20 wolvenroedels. De meest geschikte gebieden voor wolven blijken de Veluwe en Drenthe te zijn, maar ook grote delen van Groningen, Overijssel en Gelderland zijn geschikt voor wolven.

Het dieet van wolven bestaat  in Duitsland voor meer dan 50% uit ree. Daarnaast zijn belangrijke prooidieren het edelhert, wild zwijn en in enkele gebieden moeflon. Gezamenlijk maken deze hoefdieren meer dan 90% van het dieet van Duitse wolven. Al deze prooidieren zijn ruimschoots voorhanden op de Veluwe. Echter, er is altijd een kans dat een wolf in een opportunistische bui een schaap of geit pakt. Aangezien wolven voornamelijk ’s nachts jagen, is het raadzaam om vee ’s nachts op te hokken of achter schriknetten of 5 schrikdraden te houden met voldoende spanning. 

Indien je in het gebied loopt waar wolven zijn, dan is de kans zeer gering dat je een wolf te zien krijgt. Wolven vormen geen gevaar voor mensen zolang ze met rust worden gelaten. Houdt daarom afstand van de wolf als je er één ziet. Maak daarnaast gelijk foto- en filmmateriaal, indien mogelijk, en geef dit zo snel mogelijk door aan Wolven in Nederland.

Wolven in Nederland streeft naar een conflictarm samenleven met wolven. Wolven in Nederland is een samenwerking van Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, FREE Nature, Koninklijke Jagersvereniging, IVN, IFAW, Studio Wolverine, Rewilding Foundation en de Zoogdiervereniging.

Contactpersoon

Meer informatie

Kennislinks