1000-ste leerling op natuurexpeditie in Haringvliet!

19-04-2018

Het educatieprogramma van het Droomfondsproject Haringvliet dat basisschoolleerlingen in de regio meeneemt op natuurexpeditie, bereikt dit voorjaar een mijlpaal. Het duizendste kind gaat dan mee op avontuur in hun eigen achtertuin: de delta. De leerlingen ontdekken welke natuur er nu al is én hoe de omgeving nog mooier wordt als de Haringvlietsluizen vanaf september 2018 op een kier worden gezet voor trekvissen, zoals de paling, steur en de zalm.

Donderdag 19 april gingen de leerlingen van groep 7/8 van basisschool het Kompas uit Stellendam op avontuur in het Haringvliet! Samen met het Wereld Natuur Fonds en onder begeleiding van ervaren veldlesmedewerker Joost de Kurver van ARK Natuurontwikkeling en boswachter Chantal van Natuurmonumenten, gingen de kinderen op expeditie vlakbij de Haringvlietsluizen. In de ochtend bezocht de klas al de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim’ over steur, haring en zalm in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Dit laatste was een extra programmapunt in het kader van World Fish Migration Day.

Image
Veldles Haringvliet. Foto: Tessel in 't Veld

World Fish Migration Day

De natuurexpeditie vond plaats in aanloop naar World Fish Migration Day (Wereld Trekvisdag, komende zaterdag 21 april). Op die dag wordt wereldwijd én op veel plekken in Nederland aandacht gegeven aan de trekvis. Centraal staat de noodzaak van vrij stromende rivieren. Met andere woorden: rivieren zonder barrières, zoals stuwen, dammen en sluizen. Die vormen een bedreiging voor vissen die tussen zee en rivieren trekken. De Haringvlietsluizen zijn zo'n barrière. Sinds de aanleg van de sluizen in 1971 stoten trekvissen als zalm, steur en paling hun neus in de oorspronkelijke monding van de Rijn en de Maas. Ze kunnen er niet meer door. Ook het belangrijke overgangsgebied tussen zoet- en zout water is verdwenen.

Kier Haringvlietsluizen

Bas Roels, natuurbeschermer bij het Wereld Natuur Fonds: ‘Daar komt dit jaar gelukkig verandering in. Op 5 september 2018 gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Trekvissen kunnen dan de Haringvlietdam regelmatig passeren en hun paaiplaatsen stroomopwaarts in Duitsland en Zwitserland bereiken. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen en vogels. Schoolkinderen in de Haringvlietregio zullen hun delta zien veranderen in een dynamischer delta met meer trekvissen en -vogels en dus meer natuur. Daarom vinden we het belangrijk om kinderen nu al te vertellen hoe prachtig hun delta wordt’.

Video URL
Heeeeeey, Kiertje?

Droomfondsproject Haringvliet

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden op een kier. Daardoor komt er hier weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Zes natuurorganisaties (ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds) hebben samen met de regio en met steun van de Nationale Postcode Loterij de handen ineengeslagen om deze kans te pakken voor herstel van de dynamische delta, die het Haringvliet ooit was. De natuur waar zij aan werken biedt niet alleen voedsel, rust en broedplekken voor (trek)vissen en -vogels, maar ook volop mogelijkheden voor de mens om te genieten. Op steenworp afstand van Rotterdam kan de regionale economie daar zijn voordeel mee doen. Het Droomfondsproject Haringvliet laat zien dat natuurontwikkeling hand in hand kan gaan met economische ontwikkeling. Er ontstaat een gebied waar omwonenden en bezoekers mee verbonden willen zijn. Zodat we weer unieke deltanatuur laten ontstaan en deze samen beschermen.

Haringvliet beleven

Wil je ook het Haringvliet beleven rondom World Fish Migration Day? Neem dan op 20 april een kijkje in de Haringvlietdam of kijk voor andere activiteiten op www.haringvliet.nu/trekvis.

Meer informatie

Kennislinks