Aanlegwerkzaamheden schelpdierbankenproject van dit seizoen afgerond

22-06-2018

Deze week zijn de laatste aanlegwerkzaamheden van dit seizoen verricht voor het pilotproject schelpdierbankherstel. In totaal zijn er bij de Bollen van de Ooster ca. 1500 kilo oesters te water gegaan, 50 m3 schelpen (als hechtingsmateriaal voor oesterlarven), vier onderzoekskooien, vier rifballen en vier 3D geprinte rifstructuren. Ook zijn er vier rifballen, vier 3D geprinte rifstructuren en 50 m3 schelpen bij de Brouwersdam geplaatst.

Dit alles om een nieuwe schelpdierbank te ‘kickstarten’ in de Bolllen van de Ooster en om de methode voor actief schelpdierbankherstel verder te ontwikkelen. Karel van den Wijngaard op dinsdag 19-6-2018: “Alles is gelukt wat we wilden doen vandaag. Daarmee is de aanlegfase van dit seizoen klaar. Nu afwachten of deze 'kickstart' van een nieuwe schelpdierbank lukt!”

Image

Afgelopen dinsdag bleek dat er reproductie gaande is bij de Bollen van de Ooster, tijdens het monitoren bleken meerdere vrouwtjes (oesters) eitjes te hebben. Dit is heel erg mooi nieuws en de ontwikkelingen houden we scherp in de gaten.

Dit seizoen zijn er ook ten noorden van Schiermonnikoog werkzaamheden gedaan voor actief schelpdierbankherstel, door WNF. In de Borkumse Stenen zijn 6000 een paar duizend kilo Noorse platte oesters geplaatst, onder meer op 3-D geprinte rifstructuren. Het is voor het eerst dat in diepere delen van de Noordzee oesterriffen worden hersteld. Lees hier meer.

Image
zakpijp op mosselen

WNF en ARK werken in dit project samen met Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas Consultancy.

Het schelpdierenproject wordt mede mogelijk gemaakt door een LIFE-bijdrage van de Europese Unie en door Droomfonds Haringvliet.

Contactpersoon