Al 25 jaar met kinderen de natuur in

22-05-2018

In 25 jaar tijd zijn meer dan honderdduizend kinderen door veldlessen van ARK natuurontwikkeling vertrouwd geraakt met nieuwe natuur in hun achtertuin. Ze hebben met hun neus bovenop nieuwe ontwikkelingen gestaan. Door rond te struinen en spannende opdrachten te doen, die zijn toegespitst op de locatie.

Enthousiasme ontstaat door natuur aan den lijve te ervaren. Terwijl je struint, speelt, ontdekt en leert in de ruige natuur. Daar draait het om bij de buitenlessen van ARK. Kinderen raken (weer) vertrouwd met natuur. Dat is belangrijk in een tijd waarin kinderen steeds minder buiten zijn. Natuur is goed voor kinderen. Natuur nodigt kinderen uit tot bewegen, spelen en ontdekken. Bovendien zijn kinderen de toekomstige bewoners van het landschap waaraan nu gewerkt wordt. Nu ontdekken, genieten en verwonderen betekent straks meer betrokkenheid bij natuur.

Image

“Het is geen brandnetel en geen distel, dan noemen we hem maar prikkie-prik!” zei Helmi uit groep 8 tijdens een veldles bij slot Loevestein in 1998.

De buitenlessen van ARK hebben altijd een relatie met een actueel thema rond natuurontwikkeling, zoals rivierverruiming voor waterveiligheid, natuurlijke klimaatbuffers, het veiligstellen van biodiversiteit, de rol van wildernis in een stedelijk en ‘vol’ Nederland. Grote onderwerpen, die we voor kinderen begrijpelijk en beleefbaar maken.

Feestelijke veldlessen

In het kader van 25 jaar veldlessen organiseerden we een speciale veldlesweek van 29 mei tot en met 1 juni. Op al onze huidige veldleslocaties werden er  veldlessen gegeven. Van Borgharen in Zuid-Limburg tot aan de Zandmotor aan de kust. Alle leerlingen die deze week meededen kregen een speciale zoekkaart mee van ARK-tekenaar Jeroen Helmer: een kaart om poep mee te onderzoeken of een kaart om zeediertjes te herkennen.

Image

 

 

 

Contactpersoon