Boommarter in het Kempen~Broek

16-04-2018

Afgelopen maand is door ARK Natuurontwikkeling een boommarter vastgesteld in GrensPark Kempen~Broek. Met een cameraval werd het dier vastgelegd in een gebied van Natuurmonumenten. Het is de eerste zekere waarneming van een boommarter sinds lange tijd in het Nederlandse deel van het Kempen~Broek.

De boommarter werd waargenomen in een nat bosgebied beheerd door Natuurmonumenten in GrensPark Kempen~Broek op de grens van Belgiƫ en Nederland. Hoewel boommarters al geruime tijd bezig zijn aan een opmars door Nederland, lijkt deze opmars tot nu toe aan een groot deel van Zuid-Nederland voorbij te gaan.

Video URL
Boommarter Kempen~Broek

Waarnemingen uit de omgeving van het Kempen~Broek zijn zeldzaam. De afgelopen jaren werd tweemaal een boommarter als verkeerslachtoffer gemeld: in 2014 bij Nederweert (Limburg) en in 2016 op de A2 bij Maarheze (Noord-Brabant). Uit Het Belgisch deel van het Kempen~Broek zijn meer recente waarnemingen van Boommarter bekend. Meer informatie daarover is hier te lezen.

De komst van de boommarter is een mooie opsteker voor het werk van Natuurmonumenten en ARK Natuurontwikkeling in het Kempen~Broek. ARK Natuurontwikkeling  werkt sinds 2010 in het Kempen~Broek aan de ontwikkeling van een groot aaneengesloten natuurgebied waar volop ruimte is voor natuurlijke processen. ARK doet dit in opdracht van provincie Limburg en in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten.

Veel boommarters overleven de oversteek van wegen niet. Ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden en verbindingen tussen natuurgebieden zijn dus belangrijk voor boommarters. Dankzij deze verbindingen kunnen boommarters veilig door het land trekken. ARK en Natuurmonumenten zijn benieuwd of er meer boommarters in het Kempen~Broek leven of het gebied gaan koloniseren. We hopen dit komende jaren met cameravallen te kunnen volgen.