BuitenGewoon op poepsafari

30-05-2018

Natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland neemt zaterdag 2 juni de tijd om eens goed een koeienvlaai of paardenhoop te bekijken. ARKer Jeroen Helmer ging met presentator Harm Edens op pad in de Gelderse Poort om de rijkdom aan leven op poep te ontdekken. Ook ging Harm met ARKer Bart Beekers op zoek naar de natuur van dode dieren in het natuurgebied bij Nijmegen. Bij een doodgeboren konikveulen, dat niet kan worden afgevoerd, ontdekken ze welke aaseters allemaal profiteren van het kadaver.

Zelf op poeponderzoek

Veel mensen weten wel dat poep vliegen aantrekt. En een mestkever, zo’n grote metallic blauwzwarte, zal menigeen ook wel op een bospad hebben gezien. Maar de lijst van dieren en planten die leven van poep is haast eindeloos. De meest opvallende zijn bij elkaar gezet op een overzichtsplaat die gratis is te downloaden. Handig om zelf op poeponderzoek in de natuur te gaan!

Dood doet Leven

Ook zijn er twee handige en gratis! zoekkaarten (dood doet leven en grote kadavers) van ARK-tekenaar Jeroen Helmer die de sleutelrol van dode dieren in de natuur in beeld brengen. Dode dieren zijn tenslotte onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar honderden andere dieren aan de dis schuiven. Imposante soorten zoals raaf, vos of zeearend, maar ook kleiner grut zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes. De dood van het ene dier, betekent het (over)leven voor een ander.

BuitenGewoon op tv

De uitzending van televisieprogramma BuitenGewoon is zaterdag 2 juni om 17.20 uur op Omroep Gelderland en kan ook worden teruggekeken.