Ga zelf op poep-onderzoek

13-06-2018

Het is Buitenspeeldag vandaag! Een uitgelezen kans om zelf op poep-onderzoek te gaan. Neem daarvoor de speciale zoekkaart van ARK-tekenaar Jeroen Helmer mee.

Poepplaat

Afval bestaat niet in de natuur. Alles wordt weer gebruikt. In de uitwerpselen (poep) van dieren leven weer andere dieren, planten en schimmels. Er gebeurt van alles op en rond de poep. Kleine diertjes eten ervan, leggen er eitjes in, maken babykamertjes en eten elkaar wel eens op. Trek de natuur in en ga zelf eens op poep-onderzoek en ontdek wat er allemaal op en in leeft. De poepplaat helpt je er bij. Een vergrootglas is ook wel handig. Wil je tips waar je poep kan vinden? Kijk dan bij een van deze gebieden.

Zoek een koeienvlaai of paardenvijg. (Liefst een van dieren die vrij in de natuur leven. Dat is hele pure mest en hier vind je dus het meeste leven op. Als de dieren medicijnen krijgen, bijvoorbeeld ontwormingsmiddelen, dan 'leeft' de poep niet.)

Kijk eerst even goed

  • Is het oude of verse poep? Hoe weet je dat?
  • Kun je zien wat het dier gegeten heeft?
  • Zie je beestjes op de poep? (Let op, ze verstoppen zich snel!)
  • Zie je gangetjes van beestjes in de poep?
  • Groeien er planten, paddenstoelen of schimmels op de poep?
  • Is er door grotere dieren, zoals vogels aan de poep gepeuterd?

Ruik eens aan de poep

  • En, hoe ruikt het?

Peuter met een stokje de poep uit elkaar

  • Wat heb je hierbij ontdekt? En heb je ook dingen van de zoekplaat herkend?

Al 25 jaar met kinderen de natuur in

Deze zoekplaat is een cadeautje van ARK Natuurontwikkeling. We vieren dat wij al 25 jaar met kinderen de natuur in gaan. Meer dan honderdduizend kinderen in zo'n 50 gebieden zijn door veldlessen van ARK vertrouwd geraakt met nieuwe natuur in hun omgeving. Enthousiasme ontstaat door natuur aan den lijve te ervaren. Terwijl je struint, speelt, ontdekt en leer in de ruige natuur. Daar draait het om bij de buitenlessen van ARK. Bovendien zijn kinderen de toekomstige bewoners van het landschap waaraan nu gewerkt wordt. Nu ontdekken, genieten en verwonderen betekent straks meer betrokkenheid bij natuur.

Klik hier voor meer informatie over de buitenlessen van ARK. Er zijn meer zoekplaten van ARK. Je kunt ze gratis downloaden in onze web(geef)winkel.

Contactpersoon

Meer informatie

Downloads