Hooibeestje een van de ontdekkingen aan vooravond vlinderdip Maashorst

29-05-2018

Ondanks de vlinderluwe tijd van het jaar en het probleem dat veel vlindersoorten het moeilijk hebben in ons land, werden zaterdag 26 mei in de Maashorst toch enkele mooie, bijzondere en/of zeldzame exemplaren ontdekt. Dat gebeurde tijdens een vlinderexcursie in het Brabantse natuurgebied dat wordt omgeven door de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss.

Vrijwilligersdag

De excursie werd georganiseerd in het kader van de Brabantse vrijwilligersdag. Alle vrijwilligers die zich in Noord-Brabant inzetten voor de natuur, bijvoorbeeld door monitoring, bescherming, educatie en kleinschalig beheer van natuurgebieden, waren welkom. Gedurende de dag was er een actief programma met excursies, workshops en lezingen. De vlinderexcursie werd in de middag gegeven door Michiel Wallis de Vries van De Vlinderstichting en Jos van der Wijst van Natuurcentrum de Maashorst.

Image
Vlinderexcursie Maashorst

Vlinderexcursie

Tijdens de vlinderexcursie werd er gekeken naar en verteld over de verschillende soorten vlinders, en libellen, die onderweg gezien werden. Hoewel de excursie aan de vooravond van de zogenaamde ‘junidip’ viel, waarin de meeste voorjaarsvlinders al weg zijn en de zomervlinders er nog niet zijn, werden er toch mooie soorten ontdekt, zoals het hooibeestje en het icarusblauwtje. Ook werden allerlei libellen gezien, waaronder de noordse witsnuitlibel en de zeldzame gevlekte witsnuitlibel!

Terwijl Michiel gedurende de wandeling vertelde over de vlinders en de achteruitgang van de vlinders in Nederland (68% van de vlinders staat op de rode lijst!), werd er ook aandacht besteed aan het project Wild van Vlinders, waarin De Vlinderstichting en ARK Natuurontwikkeling samen werken aan herstel van dagvlinders. Behalve de ‘junidip’ is het gebrek aan vlinders namelijk ook het gevolg van het verdwijnen van allerlei soorten uit de regio, zoals de veldparelmoervlinder en de bruine vuurvlinder.

Image
Icarusblauwtje

Wild van Vlinders

Op de Maashorst wordt daarom door De Vlinderstichting en ARK Natuurontwikkeling gewerkt aan herstel van dagvlinders. Jos van der Wijst vertelde tijdens de excursie over de bijzondere locatie van de Maashorst, waar verschillende breuken de aardkorst doorsnijden. Het grondwater dat bij de breuk naar het oppervlak stroomt is rijk aan ijzer waardoor het oranje kleurt. Door dit zogenoemde “wijstverschijnsel” te herstellen komen er weer kansen voor de terugkeer van vele bijzondere planten en vlinders op de Maashorst.

Momenteel wordt er met het project Wild van Vlinders op de Maashorst gekeken naar de geschiktheid van leefgebieden voor verschillende soorten dagvlinders én de invloed van begrazing door wisenten, taurossen en Exmoor pony’s. Deze grote grazers zorgen voor een grote variatie in het landschap met geleidelijke overgangen van bossen naar struiken en kruidenrijke graslanden. Het project Wild van Vlinders is een stimulans om te werken aan een aaneengesloten en natuurlijker landschap. Vlinders vormen immers een belangrijke graadmeter voor complete ecosystemen. Door inzicht te verkrijgen in de eisen die verschillende vlinders stellen aan hun omgeving en de invloed van begrazing kan tot een duurzaam herstel gekomen worden.

   GMT  Detect languageAfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBengaliBosnianBulgarianCatalanCebuanoChichewaChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekGujaratiHaitian CreoleHausaHebrewHindiHmongHungarianIcelandicIgboIndonesianIrishItalianJapaneseJavaneseKannadaKazakhKhmerKoreanLaoLatinLatvianLithuanianMacedonianMalagasyMalayMalayalamMalteseMaoriMarathiMongolianMyanmar (Burmese)NepaliNorwegianPersianPolishPortuguesePunjabiRomanianRussianSerbianSesothoSinhalaSlovakSlovenianSomaliSpanishSundaneseSwahiliSwedishTajikTamilTeluguThaiTurkishUkrainianUrduUzbekVietnameseWelshYiddishYorubaZulu AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBengaliBosnianBulgarianCatalanCebuanoChichewaChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekGujaratiHaitian CreoleHausaHebrewHindiHmongHungarianIcelandicIgboIndonesianIrishItalianJapaneseJavaneseKannadaKazakhKhmerKoreanLaoLatinLatvianLithuanianMacedonianMalagasyMalayMalayalamMalteseMaoriMarathiMongolianMyanmar (Burmese)NepaliNorwegianPersianPolishPortuguesePunjabiRomanianRussianSerbianSesothoSinhalaSlovakSlovenianSomaliSpanishSundaneseSwahiliSwedishTajikTamilTeluguThaiTurkishUkrainianUrduUzbekVietnameseWelshYiddishYorubaZulu         Text-to-speech function is limited to 200 characters  Options : History : Feedback : DonateClose
Contactpersoon