Stekelrog gespot op schelpdierbank!

23-08-2018

Op woensdag 22 augustus kregen we een uitgelezen kans om met eigen ogen te kijken bij de natuurlijke schelpdierbank naast de Brouwersdam en bij onze proefopstellingen daar. Erg leuk, want dit was de eerste keer voor mij en ik werk al 3 jaar aan het project. Het zicht was zoals te verwachten op deze locatie, zo’n 1,5 m.

Image

Hoewel Wouter Lengkeek (Bureau Waardenburg) ons lekker had gemaakt met verhalen over 5 meter zicht op dinsdag. Dat was tijdens de voorbereidingen van de duik door Bureau Waardenburg; we waren vandaag namelijk mee op hun uitnodiging, op de 1e dag van BuWa waarop ze opdrachtgevers mee nemen onder water. We mochten mee onder de voorwaarde dat je voldoende duikervaring hebt en een medische keuring. We kregen de tijdelijke status van ‘stagiair’, om zo te voldoen aan de regelgeving rond professioneel duiken in Nederland.

Image
Schelpdierbanken

Op een afstand van minder dan 100 m was een grote variatie te zien: zandige bodem, een massief mosselbed en een groot oppervlak aan oesterbank met japanse en platte oesters. Het was niet preciés zoals de ‘artist impression’ van Jeroen Helmer (zie tekening), maar het kwam toch dicht in de buurt.

Image

Ik heb onder andere noordzeekrab, zeedahlia, suikerwier, steurgarnaal en harnasmannetje gezien. En de stekelrog is gespot; niet door mij helaas, maar wel een unieke waarneming!

Image

In de ochtend waren Esther van Duiken in beeld en Rob van Onderwatersport mee om ook een kijkje te nemen op deze unieke plek in de Noordzee. Zij zullen hierover in de komende maanden arikelen publiceren via hun kanalen.

Karel van den Wijngaard.

Contactpersoon